Nastává největší astronomická událost roku. Blíží se úplné zatmění Slunce

Miliony Američanů budou mít příležitost spatřit úplné zatmění Slunce. Pozorovat ho bude možné v pondělí v asi 180 km širokém pásu napříč Mexikem, Spojenými státy a východem Kanady.

Výjimečný jev se objeví v 11:07 tamního času (20:07 našeho času) nad západním mexickým pobřežím a svoji pouť nad pevninou zakončí v 17:12 tamního času (21:42 SELČ) nad Kanadou, píše CNN. Nejvíce si ho užijí lidé z USA, kde protne 15 států. 

[chooze:article;value:544978]

​"Na některých místech může úplné zatmění trvat jen minutu nebo dvě," uvedla NASA. Sledovat během něj bude možné několik zajímavých úkazů. "Vidět bude západ slunce 360° dokola. Na potemnělé obloze můžete také spatřit některé obzvláště jasné hvězdy nebo planety," dodala.

Částečné zatmění uvidí i Evropané

Kromě Ameriky se na zatmění mohou lidé dívat i z některých oblastí Evropy. Částečné zatmění v pondělí uvidí například lidé z Velké Británie, Portugalska a Španělska.

Úplného zatmění Slunce nad Českem se ale většina současníků pravděpodobně nedožije. "Pražané mohli tento úkaz pozorovat naposledy 12. května 1706 a další nás čeká až 7. října 2135," objasnila Česká astronomická společnost

[chooze:article;value:546491]

​Příležitost k jeho pozorování ale v Evropě bude v srpnu 2026, kdy bude viditelné ze Španělska a Portugalska. Přímý přenos pondělního zatmění můžete sledovat v tomto článku. 

Sledování oblohy si letos užijeme. Čeká nás kometa, zatmění i meteorické roje (01/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.