Nastupuje El Niño! Meteorologové už tuší, jaké bude počasí na jaře a v létě

Meteorologové si pospíšili a ukázali první předpověď na jaro a léto 2023. Modely naznačují, že vzorce počasí v těchto ročních obdobích zásadním způsobem ovlivní oceánský jev El Niño. Informoval o tom odborný portál Severe Weather.

Jedná se o opak fáze La Niña, ve které se jižní oscilace nad Tichomořím nachází teď a jež promlouvá do zimních teplot. "Ta začátkem letošní zimy dosáhla svého vrcholu a postupně začne pomalý proces jejího rozpadu, během kterého bude stále ovlivňovat zimní počasí. Už ale vidíme známky toho, že by se v roce 2023 po několika letech mohl objevit El Niño," uvedli meteorologové.

[chooze:article;value:477482]

Jižní oscilace má významný vliv na tropické srážky, tlakové vzorce a složitou výměnu energie mezi oceánem a atmosférou. Největší dopady má na tropické podnebné pásmo, pravidelně se ale podepisuje i na počasí na severní polokouli včetně starého kontinentu.

Odborníci vycházejí z modelu Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF). "Vyplývá z něj, že studená fáze zůstane přes zimu aktivní, souběžně ale začne její slábnutí a zvýší se pravděpodobnost začátku fáze El Niño ve druhé čtvrtině příštího roku," vysvětlili.

[chooze:article;value:477408]

El Niño by se tak mohl promítnout už do jarních teplot, které by vyhnal do nadprůměrných hodnot. Na jejich konkrétní vyjádření ve stupních Celsia je však podle meteorologů ještě příliš brzy. Hrozí i dlouhotrvající sucho v letních měsících, které už Evropa dobře zná z několika posledních roků.

Přechod do teplé fáze jižní oscilace by také znamenal, že zima 2023 bude o poznání mírnější než ta letošní.

[chooze:poll;value:be4204f0c73c748d49e2493771ed5184c60b09d1;layout:tn_nova]

Začala meteorologická zima. Počasí ovlivňuje netypické proudění:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.