Moderní bydlení

Naštvaní odboráři dorazili ke Sněmovně. Protestujete zbytečně, vzkázal jim Fiala

[chooze:gallery;value:33943]

​Podle odborů se do stávky zapojí asi milion lidí. Mělo by tak jít o největší stávku od sametové revoluce. Protestovat proti vládním krokům budou zaměstnanci ve školství, zdravotnictví, dopravě, ale i průmyslu. Dotknout se to má všech krajů. Odbory také v Praze přichystaly protestní pochod a demonstraci. Sraz mají v poledne, následně se z náměstí Jana Palacha vydají na Malostranské náměstí, kde ve 13 hodin začne demonstrace.

Školy

Do stávky se zapojí 74 procent mateřských, základních i středních škol a na nich navázaných organizací. Podpoří je i 13 fakult vysokých škol. Většina jich bude úplně zavřená, další hodlají fungovat v omezeném režimu. Celkem stávka omezí výuku na 7 213 školách.

[chooze:article;value:530336]

Zaměstnanci škol protestují proti škrtům v rozpočtu. Ty by se měly dotknout především nepedagogických pracovníků. Mezi ně patří kuchařky, školníci, uklízečky, účetní či hospodářky.

Objem peněz na jejich výdělky má klesnout o dvě procenta. Podle odborářů jsou ale už nyní platy nízké a není možné na tyto pozice sehnat dostatek lidí.

Učitelské odbory zveřejnily mapu. Na té se můžete podívat, kde přesně se stávkuje:

Zdravotníci

Podporu stávce vyjádří i zdravotníci. "Bude to převážně symbolické, aby nebyl kvůli stávce nikdo ohrožen. Zaměstnanci nemocnic vyjádří svou podporu stávce, jinak je ale vše velmi individuální," sdělila předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

[chooze:article;value:530268]

Pacienti se tak ještě nemusí bát omezení péče. Hlavní protest plánují lékaři od 1. prosince, kdy vypoví přesčasy. Ještě v pondělí se tomu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) bude snažit na poslední chvíli zabránit. Zatím jej ale odboráři vždy odmítli.

Firmy a podniky

Krátkou stávkou by se měly připojit stovky firem. Některé z nich na hodinu přeruší provoz. Jinde, jako například v továrnách firmy Panasonic v Plzni a Pardubicích nebo v brněnské ABB. 

[chooze:article;value:530274]

Stávkovat budou například dělníci v jihlavské továrně firmy Bosch, ani tam se ale výroba zcela nezastaví. Pouze se omezí výroba. Tu na dvě hodiny ve všech třech závodech omezí také Škoda Auto. "Každou minutu z výrobní linky sjede jedno auto. My ten proces na dvě hodiny zastavíme. Bude to naše největší akce od roku 2015," upozornil odborový předák Škodovky Jaroslav Povšík. Část zaměstnanců v rámci stávky přestane na hodinu pracovat i v Třineckých železárnách. Na hodinu stávku zastaví i potravinářské podniky.

Doprava

Ke stávce se přihlásily také dopravní podniky. Není ale potřeba počítat s velkým zpožděním vlaků a autobusů. Pracovníci dopravních podniků krajských měst se do stávky zapojovat nebudou.

[chooze:article;value:530213]

Pasivní podporu vyjádřila například firma Arriva. "Naši zaměstnanci do stávky aktivně nevstoupí, ale budou ji podporovat jinak, například nošením význačných vest," avizoval mluvčí Jiří Holub.

Vláda odborářům ustoupit nechce

Odbory se ke stávce rozhodly kvůli svému názoru na úsporný balíček a nízkým mzdám. Vláda ale podle jejího předsedy Petra Fialy (ODS) nebude jejich nátlaku ustupovat. Není prý kam. "Ozdravný balíček je naprosto nezbytná věc, abychom měli zdravé finance a nežili jen na dluh. Musíme zastavit zadlužování státu a ozdravný balíček je k tomu jasná cesta," prohlásil.

Podle Fialy je nesmyslné i načasování stávky a vidí za ní proto politické ambice vedoucích členů odborových organizací. "Ty věci, proti kterým protestují, už jsou rozhodnuty. Tady nejde o jejich úpravu. Jde o politické ambice odborů a jejich předáků," nechal se slyšet. 

[chooze:minuta;value:f7265318-3dc0-4922-b7a8-3c903cf1e688]

Podívejte se na celý záznam z tiskové konference premiéra Petra Fialy (ODS):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.