Moderní bydlení

NATO by se mohlo rozšířit k hranicím Číny. Ministři čtyř zemí už o tom jednají

Na čtvereční zasedání ministrů obrany NATO vyslali do Neapole své zástupce i Jižní Korea, Japonsko, Austrálie a Nový Zéland. Hlavy těchto států se sice setkání NATO zúčastnily už v minulosti, tentokrát je to však poprvé, co se jednání účastní jejich ministři obrany.

"Je to jasný důkaz prohlubující se spolupráce tváří v tvář našim společným výzvám. Válka na Ukrajině ukázala, že nestabilita v Evropě může mít dalekosáhlé důsledky po celém světě a že země vzdálené tisíce kilometrů – tak vzdálené jako Írán, Čína, a dokonce Severní Korea – se mohou stát narušiteli bezpečnosti na našem vlastním území. Náš svět je úzce propojen – a stejně tak i naše bezpečnost," uvedl generální tajemník NATO Mark Rutte.

[chooze:article;value:578558]

​Účast ministrů podle čínského deníku Global Times signalizuje, že NATO to se svým rozšířením do regionu myslí vážně. Tento deník vydávaný pod záštitou Čínské komunistické strany dále označuje případné rozšíření za nesmyslné a kritizuje i samotnou existenci aliance, která je údajně bezpředmětná.

Jsou to právě aktivity Číny v Indo-Pacifiku, které znepokojují NATO i Jižní Koreu, Japonsko, Austrálii a Nový Zéland. Účastníci setkání ve společném prohlášení mimo jiné uvedli, že potvrzují závazek vůči svobodnému a otevřenému Ido-Pacifiku a vyjádřili znepokojení nad aktivitami Číny v Jihočínském moři, která si v této oblasti nárokuje území několika dalších států. 

Samotné NATO uvádí, že prohlubování spolupráce s těmito zeměmi je klíčové pro řešení bezpečnostních problémů a globálních výzev, jako je ruská válka na Ukrajině, expanzivní politika Číny, prohlubování spolupráce mezi Ruskem a Čínou i napjatá situace na Korejském poloostrově.

Čína obklíčila Tchaj-wan. Vojenské cvičení odsoudily USA i další státy, uvedla v půlce října ve vysílání TN Live sinoložka Simona Fantová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.