NATO čeká významná změna. Už se zřejmě ví, kdo bude jejím novým šéfem

Diskutovalo se o tom, že Stoltenberga nahradí například dánská premiérka Mette Frederiksenová nebo britský ministr obrany Ben Wallace. Nyní to ale vypadá, že ve hře zůstala jen tři jména, informovala stanice Deutsche Welle.

Rozhodnout se má mezi estonskou premiérkou Kajou Kallasovou, lotyšským ministrem zahraničí Krišjanisem Karinšem a končícím nizozemským předsedou vlády Markem Ruttem. Právě poslední jmenovaný má mít největší šanci.

"Panuje názor, že přítomnost někoho z pobaltských států v čele NATO by byla kontraproduktivní, nikoli užitečná," poznamenala estonská politoložka Kristi Raiková. 

[chooze:article;value:531079]

Rutte je proto jediný, o kom zatím velvyslanci při NATO neformálně diskutovali. Podle německé stanice to prozradila bývalá mluvčí Stoltenberga Oana Lungescuová.

Stoprocentně jasnou novou funkci Rutte ale stále nemá. V minulosti se totiž často dostával do sporů s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Ačkoli má ve většině Severoatlantické aliance podporu, například americký senátor Dan Sullivan je proti. Vadí mu, že Nizozemsko málo investuje do obrany, uvedl magazín Politico.

Šéf kanceláře Stoltenberga: Ukrajina by se mohla vzdát území výměnou za vstup do NATO (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.