NATO Česku zajistilo 30 let prosperity, konflikt se ale nedá vyloučit, varuje Řehka

U příležitosti oslav 30letého výročí vzniku Armády České republiky upořádaly ozbrojené síly ve středu přehlídku na pražské náplavce. Na přehlídku přišel i náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka.

Ten je se současným stavem armády z větší části spokojený. "Máme velmi dobré lidi. Armáda musí dohánět dluhy, které má z minula. Musíme hodně modernizovat, a to ve všech směrech. Zároveň musíme zajistit, že budeme mít lidi, kteří tu novou techniku budou umět používat," řekl Řehka.

[chooze:article;value:511074]

Modernizace armády je prioritou i pro ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Armáda v současnosti prochází řadou změn výzbroje a nahrazuje starou výstroj, často ještě z 80. let, vojenským materiálem nakupovaným ze západních zemí. Příkladem mohou být nakupovaná bojová vozidla CV-90 ze Švédska, německé tanky Leopard nebo americké bojové helikoptéry Venom a Viper.

Ožehavým tématem současné politiky je smlouva o obranné spolupráci se Spojenými státy. "Jsem rád, že tuto smlouvu konečně máme. Smlouva určitě posílí naši bezpečnost. Nemění nic zásadního, nebudeme zde mít žádné vojenské základny. Pouze nám umožní snazší spolupráci s našimi spojenci například při vojenském cvičení," vysvětlil Řehka. 

Právě kvůli této smlouvě v Poslanecké sněmovně už druhý den bojuje vláda s opozicí. Část opozice vedená předsedou SPD Tomiem Okamurou totiž tvrdí, že by smlouva znamenala vojenskou okupaci Spojenými státy. Nebál se sáhnout ani po přirovnání s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968.

[chooze:article;value:508691]

Severoatlantická aliance funguje na principu společné obrany. Pokud je napadena jedna ze členských zemí Aliance, útočník musí čelit celému NATO. Šance na to, že by se někdo pokusil zaútočit na zemi NATO, je však podle Řehky velmi malá.

I tak ale nesmí armády členských zemí usnout na vavřínech. "Konflikt se nedá vyloučit. Situace není jednoduchá a je tam spoustu příležitostí k eskalaci. Musíme se dívat i na horizont několika – i deseti – let do budoucnosti. Tak dlouho totiž trvá, než se dokážeme na útok pořádně připravit," vysvětlil Řehka.

Česká armáda se podílí i na zahraničních misích NATO. "Přítomnost naší armády na těchto misích je extrémně důležitá. To, že jsme v NATO, mění úplně všechno. Zcela to změnilo naši bezpečnostní situaci a zajistilo nám to 30 let míru a prosperity, což je bezprecedentní," pochvaloval si náčelník.

Čeští vojenští výsadkáři ukázali své schopnosti nad hladinou Vltavy v Praze:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.