NATO je v pohotovosti. Putin plánuje na říjen strašlivé překvapení

Západ spojený v Severoatlantické alianci (NATO) se stále více obává spolupráce Ruska a Severní Koreje. Jak uvádí kanál NBC News, stupňují se obavy, že by KLDR mohla ještě v říjnu, těsně před americkými prezidentskými volbami, přijít s provokací zahrnující jaderné zbraně.

"Nepochybujeme o tom, že Severní Korea bude letos provokovat. Jde jen o to, nakolik to povede k eskalaci," uvedl jeden z představitelů amerických zpravodajských služeb. Podobně se vyjadřují i další američtí úředníci a věří, že cílem má být ovlivnění výsledku amerických voleb.

[chooze:article;value:577509]

​Putinův režim má Koreji poskytovat jaderné technologie výměnou za masivní množství munice, kterou Rusové potřebují pro válku na Ukrajině. Ruský prezident má zemi v nadcházejících týdnech navštívit a očekává se, že to posílí vzájemné vztahy.

A obavy nepřicházejí jen ze Západu. "Je pravděpodobné, že Severní Korea bude provádět další provokativní akce, jako jsou jaderné testy a odpaly mezikontinentálních balistických raket," řekl jihokorejský prezident Jun Sok-jol podle webu Euronews. Severokorejský vůdce Kim Čong-un v září zaujal mezinárodní pozornost, když odhalil své továrny na jaderné zbraně.

[chooze:article;value:577915]

​Američani se dlouhodobě pokouší se Severní Koreou vést rozhovory vedoucí k deeskalaci situace, nejsou ale úspěšní. Země v posledních letech provedla několik jaderných testů a dál pokračuje ve zbrojení. Rusko využívá svého práva veta v Radě bezpečnosti OSN, aby Koreu chránilo před sankcemi mířenými na její jaderný program.

Eskalují i spory mezi Korejemi. KLDR v říjnu přerušila veškeré spojení s jižním sousedem a posílí i pohraniční opevnění (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.