NATO musí pro zastavení Putina udělat tři věci, tvrdí vojenský expert

Rusko minulý týden zesílilo své výhrůžky konfliktem mezi jím a Západem, které by navíc ještě posílilo vyslání vojáků NATO na Ukrajinu. Podle britského vojenského experta Jacoba Parakilase je ale zásadní, aby západní lídři zůstali stát za ukrajinským prezidentem.

"Po poměrně nerozhodném roce 2023 je teď dynamika poměrně jasně na straně Ruska a oni se toho snaží využít," řekl pro web Daily Express. Na to, aby se zabránilo Putinovi dosáhnout rozhodujícího vítězství, po kterém touží, jsou podle Parakilase potřeba tři věci.

"V krátkodobém horizontu Ukrajina potřebuje především dělostřelecké granáty a munici protivzdušné obrany. Bez dělostřeleckých granátů (a zbraní, ačkoli se munice zdá být v tuto chvíli největším problémem), ukrajinské síly nemohou reagovat na ruské bombardování, což je nutí rozptýlit své jednotky a činí je zranitelnými vůči hromadnému frontálního útoku, který ruská armáda pohodlně provedla," uvedl.

[chooze:article;value:556651]

Munice protivzdušné obrany je podle něj klíčová pro ochranu ukrajinských měst a energetické infrastruktury. Právě na ni Rusko po celé zemi zaměřilo své údery, které měly způsobit škody za více než miliardu dolarů, píše web Kyiv Independent.

V dlouhodobějším horizontu je pak podle experta klíčové znovuzískání ztraceného území. K tomu ale Ukrajina prý potřebuje "více toho, co jí Západ dal před rokem". Například tanky, bojová vozidla pěchoty a ženijní vozidla. "Bude také potřebovat mobilní protivzdušnou obranu a letadla, která je ochrání před ruským leteckým útokem, a také zbraně schopné útočit na dlouhé vzdálenosti (například balistické střely a drony) ke zničení klíčových cílů za ruskými liniemi," uvedl.

Ukrajina je podle něj stále odhodlaná získat svou zemi zpět. "Nemyslím si, že by byla problémem ukrajinská morálka – určitě je tam vyčerpaní, ale není důvod si myslet, že Ukrajinci jsou méně odhodlaní dobýt svou zemi zpět, než tomu bylo před rokem nebo dvěma," sdělil.

[chooze:article;value:556398]

Větší problém podle něj představuje nedostatek vojáků. "Na začátku války měla Ukrajina třetinovou populaci oproti Rusku," zdůraznil. Mnozí obyvatelé pak ze země před válkou uprchli. "Tato fáze války připomíná léto 2022, kdy ruská armáda vzdala svůj počáteční pokus vynutit si rychlé ukončení války útokem na Kyjev a místo toho začala bez rozdílu bombardovat ukrajinské linie," uvedl.

Parakilas zdůraznil, že tato strategie sice způsobila Rusku "obrovské" ztráty, jednotkám se nicméně i tak podařilo zabrat část území. Ukrajina ale následně díky západní pomoci, zejména raketometům M142 HIMARS a M270, zasáhla ruská velitelská centra a sklady munice. To zpomalilo postup Ruska a poskytlo Ukrajině schopnost přeskupit se před úspěšnou podzimní protiofenzivou.

"Válka zatím probíhá tak, že momentum se posouvá tam a zase zpátky a obě strany se navzájem přizpůsobují svým slabostem," pokračoval. "Proč jsme se dostali do této fáze? Přerušení dodávek americké pomoci nepomohlo, ale to není jediný důvod. Skutečnost, že ukrajinská protiofenziva v létě 2023 přinesla omezené výsledky, potvrdila ruskou teorii, že by si Rusko mohlo zabrat území za obrovskou cenu, udržet si ho a připravit se na další útočné výpady," řekl.

Rusko nemá dostatek vojáků na průlom u Charkova, tvrdí velitel NATO v Evropě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.