NATO přehodnotí vztah s Ruskem. Je prý čas na novou strategii

Ministři obrany NATO budou příští týden v Bruselu přehodnocovat desetiletí starou politiku Aliance ve vztazích s Ruskem. A to podle portálu Politico v reakci na hrozbu, kterou Kreml představuje.

Vztahy mezi NATO a Ruskem se prudce zhoršily v roce 2022 po ruské invazi na Ukrajinu. Severoatlantická aliance následně označila Rusko za "nejvýznamnější a nejpřímější hrozbu pro bezpečnost spojenců".

Jak ale připomíná web Kyiv Independent, navzdory zvýšenému napětí zůstává v platnosti Zakládající akt NATO–Rusko z roku 1997. V něm se obě strany zavázaly nepovažovat se za protivníky a budovat mír v Evropě. A právě jeho budoucnost mají ministři obrany NATO 17. a 18. října projednávat.

[chooze:article;value:578130]

"Nyní je čas vypracovat novou strategii z hlediska konkrétních postojů spojenců," řekl v pátek novinářům vysoký představitel americké vlády, na kterého se web odvolává.

Zatímco oficiální diskuze na nižší úrovni probíhají již měsíce, zasedání ministrů obrany NATO příští týden bude prvním z několika kol diskuzí na vyšší úrovni. Spojenci se na vypracování nové strategie NATO–Rusko dohodli během červencového summitu NATO ve Washingtonu. Dojde k němu na příštím aliančním summitu v Haagu v červnu 2025.

[chooze:article;value:577908]

"Právě teď musíme v celé Alianci pochopit, že Zakládající akt a Rada NATO–Rusko byly vytvořeny pro jinou éru, a myslím, že spojenci jsou připraveni říci, že to byla jiná éra v našem vztahu s Ruskem, a proto si zasloužíme něco nového," uvedl americký představitel.

Dodal také, že vojenské důsledky revidované politické strategie budou podle očekávání minimální. 

Podívejte se na rozhovor s analytikem z Univerzity obrany Zdeňkem Petrášem (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.