NATO rozhodlo: Cílem summitu nebude formálně pozvat Ukrajinu do Aliance

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se v pondělí sešel v Berlíně s německým kancléřem Olafem Scholzem, píše CNN. Jednání se soustředilo zejména na budoucí summit NATO, který se má konat 11. a 12. července v litevském Vilniusu.

Po schůzce Stoltenberg oznámil, že výsledkem summitu nebude formální pozvání Ukrajiny do NATO. Prioritou je podle jeho slov udržet zemi nezávislou. Podle televize DW ale dodal, že členské státy budou hovořit o tom, jak Ukrajinu k Alianci přiblížit.

[chooze:article;value:509809]

​"Souhlasíme s tím, co jsme prohlásili v roce 2008, že Ukrajina se stane členem Aliance. Souhlasíme také s tím, že není na Rusku, ale na Ukrajině a spojencích NATO, aby rozhodli, kdy je správný čas Ukrajinu pozvat," dodal Stoltenberg.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na začátku června oznámil, že Ukrajina je připravena stát se členem Aliance a "čeká, až bude připraveno NATO". Ukrajinská protiofenziva mezitím postupně osvobozuje Ruskem okupovaná území. V posledních týdnech ohlásila znovuzískání několika vesnic.

Ukrajinská policie zachraňovala v Chersonu psa z vody, která se vylila z Kachovské přehrady:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.