NATO se rozroste o novou zemi. Maďarsko schválilo vstup Švédska

NATO vojenská aliance tvořená 31 státy, která funguje na principu kolektivní obrany. A brzy k nim přibude nový člen. Maďarský parlament po předchozí blokaci  v pondělí odhlasoval připojení Švédska.

Švédsko podalo žádost o vstup do NATO v květnu 2022. Návrhem se tak maďarští poslanci zabývali už řadu měsíců, ratifikaci bránila vládní strana Fidesz (Maďarská občanská unie). Podle výsledků pátečního jednání mezi maďarským premiérem Viktorem Orbánem a jeho švédským protějškem Ulfem Kristerssonem v Budapešti bylo pravděpodobné, že návrh projde.

"Švédsko má na některé věci zcela odlišný názor. Nyní ale jako členové NATO vstupujeme do další fáze naší vzájemné spolupráce. Budeme bojovat jeden za druhého, pokud by někomu z nás hrozilo nebezpečí," řekl švédský premiér.

[chooze:article;value:542027]

​Zájem Maďarska na ratifikaci švédského členství v NATO má podpořit i dohoda o obranném průmyslu. Ta počítá s rozšířením maďarských vzdušných sil o stíhačky švédské výroby.

"Uzavřeli jsme dohodu o doplnění letky stíhacích bombardérů Gripen maďarských obranných sil o další čtyři letouny. Tím se výrazně zvýší naše vojenské schopnosti," sdělil maďarský předseda vlády Viktor Orbán.

Ve Středozemním moři u pobřeží Sicílie mezitím pokračuje intenzivní vojenské cvičení členských států NATO zaměřené na protiponorkový boj. Zapojily se do něj ponorky z Řecka, Francie, Itálie, Španělska, Turecka a Spojených států. Dosud nejintenzivnější cvičení má vojáky připravit na jakýkoliv druh hrozby pod mořskou hladinou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.