NATO slaví 75 let. Evropa Alianci stále potřebuje, říká Šedivý

"Já si myslím, že Spojené státy americké jsou pořád, a budou i do budoucnosti, jedním z těch hlavních a klíčových partnerů nebo členů Severoatlantické aliance. Aliance nemá bez Spojených států amerických všechny potřebné prostředky, které by měla mít," shrnul Šedivý v rozhovoru pro TN Live.

Mezi potřebné prostředky řadí Šedivý strategické zbraně, ať už to jsou rakety, jaderné zbraně, ponorky, letadlové lodě, strategická vzdušná obrana, kosmické prostředky a podobně. "Jednoduše, bez Spojených států by Aliance měla méně kvalitních strategických zbraní, než v současné době má," dodal.

Padl dotaz také na to, v jaké je dnes NATO kondici. "Atlantická aliance musela po té agresivní válce, kterou rozpoutal Putin vůči Ukrajině, provést řadu kroků. Docházelo k tomu, čemu se říká afghanizace armád, kdy země vkládaly relativně omezené množství finančních prostředků do obrany jednotlivých států a do zahraničních misí," řekl Šedivý.

[chooze:article;value:549543]

​Následovaly pak zahraniční mise, které možnosti armád členských zemí vyčerpávaly. "A to je něco, co zavedlo Alianci ve většině případů do takové uličky, že nám chyběla taková ta vševojskovost, to znamená něco, co dnes znova musíme budovat. Tedy rozsáhlé vševojskové útvary, postavené na té divizní struktuře, schopné plnit úkoly v celém spektru těch úkolů, které by dostávaly právě na tom východoevropském válčišti," dodal Šedivý. Je podle něj obecně vidět, že členství v Alianci je vnímáno jako určitý benefit a zároveň NATO dnes působí jednotně a soudržně.

NATO vzniklo 4. dubna 1949. Jeho vzniku předcházel takzvaný Bruselský pakt, který měl sloužit k rozšiřování případných dalších konfliktů, které by organizovalo Německo.

"Ale to, co se odehrávalo ve střední a východní Evropě, to znamená agresivní politika Sovětského svazu a ambice Stalina, jasně ukázalo, že to velmi malé soustředění států a vojsk toho Bruselského paktu se musí změnit. A proto se přistoupilo k vytvoření té Severoatlantické aliance," připomněl Šedivý. Původně začínala Aliance na 12 členech, dnes jich má 32.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.