NATO spouští obří manévry u hranic s Ruskem. Do akce jde 20 tisíc vojáků

Tak velké vojenské manévry pobaltská země pravděpodobně dlouho nezažila. Od pátku do poloviny dalšího týdne bude v Litvě trénovat 20 tisíc mužů během cvičení Saber Strike. Na to navážou další manévry označované jako Grand Quadriga 2024.

K pravidelné armádě pobaltské země se připojí 2 500 mužů z aktivních záloh i alianční vojáci z dalších členských států NATO, informuje TVP World.

[chooze:article;value:550226]

​V oblastech okolo Vilniusu a Kaunasu bude kvůli vojenskému cvičení nebývalého rozsahu vyhlášen dočasně i zákaz vycházení. "Také je nutné počítat s velkými přesuny armádní techniky, zejména v souvislosti s příjezdem několika tisíců německých vojáků," upozorňuje šéf litevské obrany generál Valdemaras Rupšys.

K manévrům se rovněž připojí členové ozbrojených sil USA včetně jednoho praporu, jenž je v pobaltské zemi dlouhodobě nasazen.

Dvojice zmiňovaných cvičení je součástí akce Steadfast Defender 24 NATO, což jsou největší manévry Severoatlantické aliance od dob studené války. Zapojeno má být celkem 90 tisíc mužů a žen v uniformě z 32 spojeneckých zemí, připomíná web LRT.

Před 75 lety vzniklo NATO. Reagovalo na agresivní politiku Stalina (4/4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.