NATO vytvořilo plán přesunu amerických vojáků do Evropy pro případ války s Rusy

NATO vytváří několik pozemních koridorů, které vedou přes území evropských členů Aliance. Jejich smyslem je složení dopravní sítě, po níž se budou moci jednotky i stroje NATO, zejména ze Spojených států, rychle dostat na východní hranici Aliance, píše portál The Telegraph.

Smyslem koridorů je zajištění, že v případě, že Rusko zaútočí na členský stát NATO, bude odezva dostatečně rychlá a západnější země stihnou na invazi odpovědět. Klíčovou roli by v takovém případě hrály právě Spojené státy, které by musely dostat velkou část svých sil přes Atlantik.

Američtí vojáci by se podle tohoto plánu vyloďovali v pěti velkých evropských přístavech, uvedl portál RBC. Hlavní trasa by vedla z přístavu v nizozemském Rotterdamu před Německo do Polska, kde se nachází východní hranice NATO.

[chooze:article;value:558350]

Další možné přístavy, které by Američané využili, najdeme hlavně ve Středomoří, tedy v Itálii, Řecku a Turecku. Cesta z Itálie by vedla přes Slovinsko, Chorvatsko a Maďarsko až na hranice s Ukrajinou. Z tureckých a řeckých přístavů by směřovali vojáci přes Bulharsko a Rumunsko. V žádném z těchto scénářů se nepočítá s tím, že by vojáci NATO cestovali přes Českou republiku.

Hlavním důvodem, proč Američané chtějí alternativní cesty na východ, je zejména případné ohrožení Rotterdamu v případě ozbrojeného konfliktu. "Ukrajinu výrazně sužují útoky na logistické sítě raketami dlouhého dostřelu. Rotterdam může být podobně zranitelný," řekl podle Telegraphu velitel logistiky NATO generál Alexander Sollfrank.

NATO začalo o nutnosti přípravy logistických koridorů hovořit po loňském summitu v lotyšském hlavním městě Vilniusu. Aliance má problémy zejména po administrativní stránce, kvůli které je mezi jednotlivými státy obtížné převážet vojenskou techniku. Problémy dělá také malé pokrytí východní hranice protivzdušnou ochranou, která se ve válce na Ukrajině ukázala jako klíčová.

Rusko nemá dostatek vojáků na průlom u Charkova, tvrdí velitel NATO (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.