NATO znepokojují aktivity Ruska v Česku. Označilo je za zhoubné

Členové Severoatlantické aliance společně vyjádřili znepokojení nad "zhoubnými aktivitami" nepřátelských států, které se měly dotknout Česka, Estonska, Německa, Lotyšska, Litvy, Polska a Velké Británie.

"Tyto incidenty jsou součástí sílící kampaně Ruska a na něj napojených zástupců prováděné napříč euroatlantickou oblastí, včetně území NATO. Tyto aktivity zahrnují sabotáže, násilné činy, kybernetické a elektronické rušení, dezinformační kampaně a další hybridní operace," píše se v prohlášení.

Hybridní akce Ruska NATO označilo za "hrozbu pro bezpečnost spojenců". "Odsuzujeme chování Ruska a vyzýváme Rusko, aby dodržovalo své mezinárodní závazky. Ruské kroky členské země NATO neodradí od pokračování v podpoře Ukrajiny," dodává aliance s tím, že bude aktivně proti hybridním hrozbám bojovat.

[chooze:article;value:553291]

Právě hybridní útoky budou podle odborníků oslovených portálem Business Insider dále sílit. "Putin si v tuto chvíli nepřeje přímou konfrontaci s NATO," tvrdí například bývalý důstojník britské vojenské rozvědky Philip Ingram. Dodává však, že nejspíš udělá vše proto, aby toho byl do budoucna schopen.

On i jeho kolegové se totiž domnívají, že Putin chápe, jak obrovské škody by napadení Severoatlantické aliance přineslo. Místo toho se proto prý bude snažit oslabit NATO zevnitř, aby vytvořil slabá místa, na která, když bude chtít, bude v budoucnu moci zaútočit.

"Hrozba, kterou Rusko momentálně pro NATO představuje, není ve formě invaze. Spíše se nachází ve sféře jiných vojenských i nevojenských hrozeb, tedy toho, čemu se často říká hybridní hrozby," potvrzuje tyto závěry bezpečnostní expertka z King's College London Ruth Deyermondová.

[chooze:article;value:553620]

"Očekávám, že uvidíme, jak Rusko v nadcházejících letech využije všech triků, které má v rukávu, k podkopání západní jednoty," dodává analytik z RAND Corporation Bryden Spurling.

Kromě psychologických operací lze prý očekávat například také nárůst kybernetických útoků. Před těmi ve středu varovalo britské Národní středisko pro kybernetickou bezpečnost. Na Rusko napojené skupiny podle něj budou v blízké době cílit především na důležité součásti civilní infrastruktury.

Kdyby Francie napadla ruské vojáky, mohl by Kreml použít i jaderné zbraně, říká generál Šedivý:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.