NATO zvažuje zásahy na Ukrajině. Do války zatáhne další stát, varuje Šedivý

Do vývoje války na Ukrajině by mohlo NATO zasáhnout zásadním způsobem. "Severoatlantická aliance diskutuje o možnosti uzavřít oblohu nad západní Ukrajinou pomocí protivzdušné obrany," cituje své zdroje německý Bild.

"Tento trend je nebezpečný a hrozí válečnou eskalací. Může se rozjet celá válečná mašinérie," upozorňuje pro TN.cz generál ve výslužbě a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

[chooze:article;value:556651]

​​Jsou možnosti zapojení členský států NATO do konfliktu na Ukrajině prostřednictvím sestřelování ruských raket reálné? Proč by mělo jít o obranu západní části území napadeného státu?

Tato zóna je daná dosahem raket protiraketového systému, který je rozmístěný v Polsku podél jeho východní hranice. Zásah by byl reálnou hrozbou, protože by Rusové mohli proti takovýmto raketám poslat další protirakety. Celé by to mohlo vést k eskalaci konfliktu i mimo území Ukrajiny.

Rusko své bojové operace soustřeďuje hlavně na východní část Ukrajiny, obrana jejího západního území by Moskvu tolik rozlítit nemusela…

Přesto by mohlo ze strany Ruska přijít nějaké protiopatření, které by například znamenalo, že by jeho protiraketa dopadla na území Polska i třeba jen v důsledku nějakého technického selhání. A to už by byl pravděpodobně velký problém, protože by tam došlo k fyzickému kontaktu.

[chooze:article;value:556322]

Kvůli tomu by se už NATO zapojilo přímo do války?

To asi ještě ne. Ale té situaci už bychom se velmi přiblížili. Minimálně Polsko už by se do války dostat mohlo. Bezpečnostní situace se neustále zhoršuje. Problém střetu Ruska s některým ze států Severoatlantické aliance je reálnou hrozbou.

O vyslání vojáků na Ukrajinu už dříve mluvil také francouzský prezident Emmanuel Macron.

Ano a souhlasily s ním i některé pobaltské státy. Tento trend je nebezpečný a hrozí válečnou eskalací. Může se rozjet celá válečná mašinérie.

Zmiňovaný německý list popisuje také možnost vyslání vojenských instruktorů z členských států NATO.

Je se domnívám, že týmy instruktorů na Ukrajině už dávno jsou, i když to nebude v nějakém velkém měřítku. Podobní instruktoři už působili i v různých minulých konfliktech a není to nic, co by mohlo znamenat nějaký problém. Něco jiného by bylo, pokud by tito instruktoři na Ukrajině přímo obsluhovali protiraketové systémy. Jejich případné ztráty by totiž mohly zkomplikovat situaci v jejich mateřských státech.

Ukrajinské drony teď mají raketomety. Mohou se použít i víckrát, říká odborník (24/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.