Navalnyj byl tři týdny nezvěstný. Převezli ho na Sibiř, tvrdí jeho tým

Tým Alexeje Navalného se nemohl s ruským aktivistou spojit od 6. prosince, kdy měl být převezen do jiného vězení. V pondělí ale oznámili, že je v pořádku. "Alexeje jsme dnes našli. Jeho právník ho dnes viděl. Alexej je v pořádku," oznámila podle webu BBC Navalného spolupracovnice Kira Jarmyšová. 

Podle ní se Navalnyj nachází na severu Ruska. Převezen měl být do trestanecké kolonie IK-3 v Charpu, která je nedaleko Polárního Uralu. Úřady ho prý chtějí co nejvíc izolovat.

"Tato kolonie je velmi vzdálená, je velmi obtížné se do ní dostat a pro právníky bude velmi obtížné tam jet a Alexeje navštívit," doplnila Jarmyšová. 

[chooze:article;value:533956]

"Panují tam drsné podmínky, v zóně věčně zmrzlé půdy panuje zvláštní režim. Je velmi obtížné se tam dostat a neexistuje tam žádný systém doručování dopisů," uvedl podle webu CNN ředitel protikorupčního fondu Alexeje Navalného Ivan Ždanov.

Navalnyj je v ruském vězení už od roku 2021. Jako jeden z mála opozičních lídrů dokázal zmobilizovat velké množství lidí k protivládním demonstracím. V roce 2020 přežil otravu novičokem. 

Ruská opozice se nevzdává. Tým Navalného vyzývá, aby lidé Putina nevolili: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.