Navalnyj znovu u soudu. Ruské úřady mu hrozí obžalobou z terorismu

Je leden 2021 a opoziční lídr Alexej Navalnyj se vrací z Berlína, kde se zotavoval po otravě novičokem. Celý svět včetně jeho samotného tuší, jak návrat do Moskvy dopadne. Ruská policie Navalného zatkla hned u pasové kontroly. V celé zemi propukly mohutné protesty za jeho propuštění, které pak pokračovaly několik měsíců. K ničemu to ale nebylo.

Soud Navalnému v roce 2021 vyměřil 3,5letý trest za údajnou zpronevěru a pohrdání ústavními činiteli. V roce 2022 v podle mnohých vykonstruovaném procesu dostal dalších 9 let. Trest si Navalnyj odpykává ve věznici s nejpřísnějším režimem Melechovo v ruské Vladimirské oblasti, které se nachází 250 kilometrů východně od Moskvy.

[chooze:article;value:509707]

​A právě tam v pondělí Navalnyj před soudem stanul znovu. Hrozí mu i obžaloba z terorismu, za kterou by mohl být potrestaný na doživotí. A je to vůbec poprvé, kdy je Navalnyj souzený kvůli své politické činnosti.

Soud se odehrává za zavřenými dveřmi a do jednací síně policie nevpustila novináře ani Navalného rodiče. Ti svého syna neviděli přes rok.

Podle některých zdrojů se ruský režim má postarat o to, aby se sedmačtyřicetiletý Navalnyj na svobodu už nikdy nedostal. Pro Putina se stal terčem poté, co odhaloval korupci úředníků a organizoval velké protikremelské protesty s cílem svrhnout putinovský režim.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.