NÁVOD: Blíží se významná změna v důchodech. Penzistům ale usnadní život

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí představil možnost, jakou lze požádat o důchod. Nově je možné využít internetové podání žádosti na ePortálu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Vyplnění žádosti má jen několik kroků.

Žadatel o důchod se na stránkách ČSSZ musí nejprve přihlásit prostřednictvím identity občana (eObčankou, bankovní identitou či mobilním klíčem eGovernmentu), případně přihlašovacími údaji k datové schránce nebo zahraničním identifikačním prostředkem.

[chooze:article;value:531555]

​Do žádosti o důchod se automaticky načtou všechny informace, které o vás již ČSSZ eviduje. Nevyplněné informace je potřeba zadat ručně. Zejména pak ty, které jsou označeny červeně, a jsou tedy povinné. Případně nahrajte i elektronické originály nebo skeny dokumentů, které jsou pro výpočet výše důchodu nezbytné.

"Klient uvidí odhadovanou výši starobního důchodu podle data odchodu do důchodu, které si zvolí. Výpočet bude orientační, přesto klient uvidí, co má na výši jeho důchodu vliv. Zjistí si tak, co je pro něj, například s ohledem na datum přiznání starobního důchodu, nejvýhodnější," uvedl ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.

Pokud ale dokumenty zrovna nemáte po ruce, nezoufejte. Rozpracovanou elektronickou žádost lze kdykoliv uložit. Dokončit ji tak můžete až poté, co budete mít všechny potřebné informace. Nemusíte se tak stresovat, pokud během vyplňování zjistíte, že vám nějaká informace chybí, či si chcete vzít čas na rozmyšlenou.

​Pokud jste žádost vyplnili správně, v elektronické podobě vám přijde potvrzení. Následná komunikace s vámi bude probíhat tak, jak jste si sami předem zvolili. Tedy v listinné podobě, e-mailem nebo prostřednictvím datové schránky.

[chooze:article;value:531030]

​V případě, že se při vyplňování objeví nějaké nejasnosti, je možné je vyřešit objednáním na on-line schůzku s pracovníkem ČSSZ. Ve zvoleném termínu se spojíte přes ePortál. Nezapomeňte, že je k hovoru potřeba mikrofon a sluchátka, aby vás poradce na druhé straně slyšel a abyste vy slyšeli jeho.

Pokud ale preferujete klasickou papírovou podobu podání žádosti, můžete u ní zůstat. Nyní je totiž ještě dostupnější. "Nově je možné osobní sepsání žádosti na libovolné okresní správě, tedy již nikoliv pouze na té, která je pro žadatele příslušná podle místa jeho trvalého pobytu," uzavírá Boháček.

Minimální mzda má být valorizována podobně jako důchody, navrhuje MPSV (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.