Návod: Co dělat, když vás na konci roku přestane chránit energetický cenový strop

Možná jste to právě vy. V roce 2022 jste uzavřeli novou smlouvu na elektřinu s fixací na dva roky za cenu kolem 8,50 korun za kilowatthodinu (kWh). Letos vás před vysokými cenami chrání vládou nařízený cenový strop, který je včetně DPH stanoven u silové elektřiny na 6,05 Kč/kWh a u plynu jako komodity na 3,025 Kč/kWh (k tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky). Vše ale nasvědčuje tomu, že vláda zastropování neprodlouží, a vám tak od ledna cena pořádně vyskočí.

[chooze:article;value:516087]

Co můžete dělat?

"My bychom považovali za správné, aby řešení pro tyto zákazníky bylo plošné, řízené státem a týkalo se klientů všech dodavatelů. Cenová regulace pro tuto skupinu zákazníků by mohla pokračovat i v roce 2024, než jim platnost smluv postupně vyprší. Než rozhodnutí vlády padne, můžete si zjistit, jestli právě váš dodavatel nepřipravuje přesmluvnění nebo jiný způsob, jak se s očekávanou situací vypořádat. Měla by vám být odpuštěna i pokuta za předčasné ukončení fixace a díky nové smlouvě mohou být ceny oproti původnímu kontraktu výrazně nižší," vysvětluje Jiří Matoušek, marketingový ředitel společnosti Centropol, s tím, že Centropol na takovém řešení pracuje.

V případě, že vláda k plošnému opatření nepřistoupí a reagovat nebude ani váš dodavatel, je tu krajní možnost předčasného vypovězení smlouvy. S takovým krokem je obvykle spojena sankce za předčasné ukončení smlouvy a u některých dodavatelů i poplatek za ušlý zisk. "Pokud uvažujete o předčasném ukončení smlouvy s fixací na několik let, ověřte si výši případné smluvní pokuty a při posuzování nové nabídky si spočítejte, zda se vám takový změna vůbec vyplatí," doporučuje Jiří Matoušek z Centropolu.

Odborníci se shodují, že fixace ceny u nově uzavíraných smluv by měla být spíše na kratší období. U obou komodit se nyní doporučuje rok, u výhodné nabídky plynu je možno uvažovat o maximální lhůtě 1,5 roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.