NÁVOD: Přišly vysoké nedoplatky za energie? Hlavně to řešte, radí odborníci

Některým lidem přišlo vyúčtování s vysokým nedoplatkem. Mnohdy jde o až desetitisíce korun. "Jednočlenná domácnost obdržela vyúčtování s nedoplatkem 58 000 korun," postěžovala si pro TN.cz paní Jana. To ale bylo včetně například vodného a stočného.

Lidí, kteří mají problém zaplatit nedoplatky, je v tuto chvíli hodně. "Se zákazníky aktivně komunikujeme, aby k takovým případům docházelo co nejméně. Vzniku nedoplatku se totiž dá jednoduše předejít správným nastavením záloh," upozornila pro TN.cz mluvčí ČEZu Alice Horáková.

Nejlepší je podle Horákové samoodečet. "Zákazník jednoduše opíše údaje z elektroměru nebo plynoměru do on-line aplikace MŮJ ČEZ, ta mu vygeneruje ideální výši záloh. Pokud samoodečty provádí zákazník pravidelně (například každý měsíc), může sledovat vývoj své spotřeby a zálohy si pružně podle toho upravovat (snižovat či zvyšovat)," vysvětlila Horáková.

[chooze:article;value:500939]

Pokud jste to ale neudělali a nyní na vás čeká velký nedoplatek, není dobré se před ním schovávat. "První a nejdůležitější rada je, aby situaci začali s námi ihned řešit," poradila Horáková.

"Jednou z možností, které nabízíme, je například rozložení splátek nedoplatku do vyúčtování. Nedoplatek se rozloží do menších částek, které zákazník hradí postupně během až deseti měsíců," uvedla Horáková. "Zákazník si zároveň může nastavit datum splatnosti, kdy chce splátky hradit. Vše si jednoduše nastaví on-line v MŮJ ČEZ, případně se může obrátit na naše call centrum, nebo zajít na některou z poboček," dodala.

"Většina dodavatelů je v tomto nyní k zákazníkům přívětivější a nejsou pro toto zase tak brutální podmínky," poznamenal energetický expert Jan Béreš. "Pokud zákazník nesouhlasí s výší nedoplatku, má možnost využít reklamaci a od dodavatele si nechat vysvětlit, proč došlo k tak velkému nedoplatku," doplnil.

Právě kvůli možným reklamacím je dobré spotřebu sledovat a zapisovat každý měsíc. "Měli jsme tady případ 80leté paní, která měla nedoplatek kolem 50 tisíc. A když se prověřila celá ta spotřeba, tak ve finále se jí ještě 1 900 vracelo," upozornil pro TV Nova už dříve specialista na služby v energetice Jiří Tůma.

[chooze:article;value:501239]

"Další možností je využít nabídku finanční pomoci Úřadu práce ČR. O finanční pomoc mohou lidé zažádat online na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí anebo osobně na kterémkoli úřadu práce. Příspěvek na bydlení i doplatek na bydlení lze totiž využít také na úhradu plateb za energie," sdělila Horáková.

"Lidé v tíživé situaci se také mohou obrátit na Poradnu při finanční tísni. Konzultace nabízí zdarma v rámci celorepublikové sítě zařízení, případně na bezplatné telefonní lince. Speciálně vyškolení pracovníci pomohou například se sestavením rodinného rozpočtu, s vytipováním dodatečných zdrojů příjmu nebo s postupem řešení závazků, ať už k naší společnosti, ke státu nebo k dalším organizacím," upozornila Horáková. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.