NÁVOD: Spustit eDoklady lze hned několika způsoby. Poslouží i vaše banka

Ministerstvo vnitra spustilo novinku v oblasti digitalizace Česka. Od soboty si mohou Češi pořídit elektronickou verzi svého občanského průkazu, kterou mohou používat ve svém telefonu místo fyzické kartičky.

Takzvané eDoklady zatím fungují pouze na ministerstvech a dalších ústředních orgánech státní správy. Postupně se však bude rozšiřovat. Od 1. července budou elektronickou občanku přijímat i na policii nebo na finančních a pracovních úřadech. V poslední fázi od 1. ledna příštího roku půjde eDoklady použít i na poště, obecních úřadech nebo i u soukromých subjektů.

K získání eDokladů je potřeba si nejprve stáhnout potřebnou aplikaci. Ta je dostupná na internetových obchodech Google Play či App Store. Aplikace je zcela bezplatná.

[chooze:article;value:537737]

Aby bylo možné elektronickou občanku aktivovat, je potřeba se v aplikaci zaregistrovat Identitou občana. K tomu mají lidé na výběr hned z několika možností.

Bankovní identita

Tou nejjednodušší cestou je registrace skrze bankovní identitu. K ní je potřeba mít účet v bance. V aplikaci si vyberete banku, jejímž klientem jste, a následně zadáte své klientské číslo. Poté, co ve svém internetovém bankovnictví potvrdíte pravost registrace, stačí jen pár vteřin počkat a máte svou elektronickou občanku v telefonu. Celý proces trvá jen asi dvě minuty.

Datová schránka

Další možností je využití datové schránky. Do ní se můžete přihlásit na portálu Moje datová schránka. Pokud ji nemáte, můžete si ji založit na pobočce CzechPointu, kde vyplníte žádost o založení schránky. Doma ji pak už jenom aktivujete a můžete ji použít.

Pro využití datové schránky po přihlášení vyberte Nastavení, sekci Možnost přihlášení a dále Zřízení Identity občana. Tam už zbývá jen stisknout tlačítko Přejít na zřízení Identity občana. Stránka vás vyzve k udělení souhlasu s předáním informací, což je potřeba potvrdit.

[chooze:article;value:536127]

Registrace pokračuje pomocí Mobilního klíče eGovernmentu. K tomu bude potřeba stáhnout si stejnojmennou aplikaci, rovněž v obchodech Google Play a App Store. S pomocí aplikace naskenujte QR kód a potvrďte registraci nového zařízení. Tím je hotovo a máte dostupnou elektronickou občanku.

MojeID

Existuje také možnost přihlášení přes MojeID. Pokud již tento účet máte, můžete se rovnou přihlásit. Založit jej můžete na stránkách MojeID, kde vyplníte základní údaje, telefonní číslo a e-mailovou adresu. Také si nastavíte heslo.

Součástí registrace je také aplikace MojeID Klíč, která je dostupná na Google Play a App Store. Tou se MojeID zabezpečí. V samotné aplikaci MojeID vygenerujete formulář, která následně vyplníte na CzechPointu či elektronicky, pokud máte datovou stránku. Posledním krokem je ověření přímo v aplikaci. Po zaregistrování účtu už se můžete do aplikace eDoklady bez potíží přihlásit.

[chooze:poll;value:b99a9988d10abab35df9a962288858a1567700bc]

Začala platit aplikace eDoklady. Hned první den čelila náporu tisíců zájemců:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.