Návrat legendárního Concordu? NASA testuje nové nadzvukové letadlo

S novým typem letadla zahájila americká NASA v pátek testy. Ve spolupráci se zbrojařskou firmou Lockheed Martin odhalila letoun X-59. Letadlo, které je zatím v experimentální fázi vývoje, má přinést revoluci v létání.

X-59 je unikátní svou rychlostí. Dokáže totiž překročit rychlost zvuku. Podle listu The Guardian dosahuje nejvyšší rychlost letadla 1 488 kilometrů za hodinu. NASA tak doufá, že se pomocí letadla podaří znovu dosáhnout nadzvukové civilní dopravy.

V současnosti NASA superrychlé letadlo teprve testuje nad oblastmi obývanými civilisty. Chce totiž zjistit, jak hlasité letadlo bude, zejména při prolomení zvukové bariéry. Malá hlasitost je totiž jednou z předností, kterými se má nový model pyšnit.

[chooze:article;value:507620]

Vývoj X-59 začal před několika lety. "Během těch pár let se z ambiciózního konceptu stala realita. X-59 pomůže změnit způsob, jakým cestujeme. Dokáže nás dostat jeden ke druhému rychleji než kdy dřív," radovala se zástupkyně ředitele NASA a bývalá astronautka Pamela Melroyová.

Letadlo zatím není příliš velké. Má 30 metrů na délku a 8 metrů na šířku. Pro hromadné lety X-59 není, má místo pouze pro pilota. Ten sedí v polovině letadla, podstatnou část letadla totiž tvoří dlouhý a úzký zobák, který pomáhá rozrážet vzduch a snižovat jeho odpor.

Není to první civilní letadlo, které pokořilo hranici rychlosti zvuku. V 70. letech nebesa poprvé začal brázdit legendární Concorde. Letoun dokázal dosáhnout rychlosti 2 180 kilometrů v hodině, což je více než dvojnásobek rychlosti zvuku.

Concorde také dodnes drží rekord v přeletu Atlantského oceánu. Z New Yorku do Londýna přeletěl v roce 1996 za 2 hodiny, 52 minut a 59 sekund. Přes všechny úspěchy však Concorde nebyl pro aerolinky příliš výdělečný. Proto v roce 2003 vzlétl slavný letoun na svou poslední cestu do Filtonu, kde skončil v muzeu.

Boeing má vážný problém. Kontrola objevila špatně sestavená letadla:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.