Návrh lidovců narazil. Vyšší odvody pro bezdětné se nelíbí ani koaličním kolegům

Odborníci o návrhu mluví jako o trestání bezdětných. "Co je nutné, to je posílit možnost se vrátit na trh práce, třeba na částečný úvazek. To znamená dostupnější školky a menší zdanění částečných úvazků," prohlásil sociolog Daniel Prokop.

"Demotivace k tomu mít děti je, že stát není schopný zajistit ani nějakou základní síť dostatečných míst právě v tom alternativním přebírání dětí," uvedl ekonom Petr Bartoň.

Podle odhadů teď chybí v českých školkách místa pro 20 tisíc dětí. Podle studie Institutu pro plánování a rozvoj hlavního města může v roce 2050 chybět v Praze přes 12 000 školkových míst.

[chooze:article;value:552699]

Lidovci ale otevřeně přiznávají, že upravovat daně je pro ně snazším řešením. "To naše opatření je zřejmě daleko snazší k zavedení než zavádění míst ve školkách," podotkl poslanec Aleš Dufek (KDU-ČSL).

Vůči bezdětným to prý neférové není. "Nevnímám to nespravedlivě z toho důvodu, že i ta žena s největší pravděpodobností bude pobírat důchodové dávky a bude chodit do nemocnice. A někdo musí za třicet čtyřicet let vytvořit nějaké hodnoty, aby jí to byl stát schopný zaplatit," namítl Dufek.

Například Piráti nebo TOP 09 ale chtějí klesající porodnost řešit komplexně. "Je správné maximálně podpořit ženy a ty, co děti mají, aby jim to rodičovství nekomplikovalo normální fungování," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

"Chtěli bychom posílit dětské skupiny předškolní péče. Jsou zde další otázky, na které mířím třeba ve své politice bydlení pro život, což je komplex reforem pro dostupné bydlení," řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

[chooze:article;value:547182]

Jenže v řadě otázek se vládě nedaří. "Já jsem jako ministryně nastavila státní financování dětských skupin, což je forma školky. Na této vládě bylo motivovat všechny k tomu, aby si ji zřídili," poznamenala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM).

Například z Národního plánu obnovy se zatím vyčerpalo jen necelých 5 % částky určené na budování dětských skupin. Řadu problémů ale současný kabinet zdědil. ANO se ale za to, že jeho předchozí vláda dostatečně neřešila některé problémy mladých rodin, které teď mohou vést k nízké porodnosti, prý zodpovědné necítí. "Nejzásadnější motivace je, že do toho půjdu s nějakou důvěrou v to, že to dítě budu mít rád. To, jestli budu bydlet ve vlastním nebo v pronájmu, ten život nějak utřepe," argumentoval poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Například o nutnosti nového stavebního zákona, který by otevřel dveře dostupnějšímu bydlení, se hovoří už téměř celé desetiletí. Vláda ANO se jím ale zabývala až v posledním půlroce svého vládnutí. Schválila ho v létě 2021.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.