Moderní bydlení

Návrh na zvýšení platů poslanců nemá podporu. Nikdo pro něj nechce hlasovat

Návrh na zvýšení platů ústavních činitelů, včetně politiků, o 13,7 % nadzvedl ze židle veřejnost, odborníky i samotné zákonodárce. Ve čtvrtek na tohle téma přišla řeč i ve Strakově akademii. A podle všeho to vypadá, že podporu novela nakonec nezíská ani tam.

"My jsme skutečně chvíli tomu návrhu věnovali. Nesouhlasíme s ním a budeme se na příštím jednání vlády věnovat podobě, která by mohla být únosná. Je tedy jasné, že rozhodně nebudeme souhlasit s tím, že by to bylo více než 13 %," řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Ve Sněmovně by pro návrh musela zvednout ruku polovina z přítomných poslanců. Těch je v dolní komoře Parlamentu 200. Podle předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové by pro návrh na zvýšení platů politiků nehlasoval ani jeden ze 71 zástupců opozičního hnutí. "V našem klubu nebude jediný poslanec, který by byl ochoten pro tohle zvednout ruku," prohlásila Schillerová.

[chooze:article;value:578073]

​K 71 hlasům by se podle všeho připojili i další opoziční poslanci, tedy ti hnutí SPD a Pirátů. "My říkáme, že v této době dvouciferný nárůst platů není v pořádku, a pro takový návrh bychom určitě nehlasovali," řekl poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

"Když byli Piráti ve vládě, tak tohle byly přesně ty návrhy, kterým jsme bránili," poznamenal pak pirátský poslanec Jakub Michálek.

A podporu návrh nemá ani v koalici. "Minulé vlády tady vytvořily velké nesoulady, velké rozdíly mezi příjmy a výdaji, ten státní dluh je opravdu obrovský, a pokud šlapeme na brzdu, musíme šlapat na brzdu i nám politikům," myslí si poslankyně Renáta Zajíčková (ODS).

"Osobně to považuji za velmi nešťastné, že toto je součástí veřejné debaty rok před volbami," podotkla zase poslankyně Eva Decroix (ODS).

"Neprojde to, nemá to šanci projít. Já znám celou řadu koaličních poslanců, kteří pro to nezvednou ruku," řekl poslanec TOP 09 Michal Kučera.

Vypadá to, že proti by byla už nadpoloviční většina poslanců, a návrh by tak dolní komorou Parlamentu neprošel. "Oni samozřejmě lžou. Oni si chtějí navyšovat platy. Oddělení platů od justice a státních zástupců jsem navrhoval mnohokrát," obviňoval vládu předseda ANO Andrej Babiš.

[chooze:article;value:577920]

​"Kdyby bylo po mém, tak se politici nikdy nezabývají svými platy. Jednou se nastaví nějaký mechanismus podle průměrné mzdy. Když lidem rostou platy, tak porostou politikům, když klesají, tak klesají i politikům. Rozhodovat o vlastním platu je problematické, nechutné," navrhoval premiér Petr Fiala (ODS).

Ústavní soud, kvůli jehož rozhodnutí to celé začalo, označil zmrazení platů soudců za protiústavní. Soudci tvrdí, že odměnami politiků se vůbec nezabývali. "Nemyslím si, že je vhodné, aby v současné ekonomické a společenské situaci vzrostly platy ústavních činitelů skokem o 14 %. To je neakceptovatelné," uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

"Reálné mzdy u nás klesly nejvíc ze všech zemí OECD, opravdu jsme pocítili dopad nezvládnuté inflace. A v této době si úplně stejná papalášská vládní garnitura přijde s návrhem, že si zvýší sama sobě platy," rozčilovala se Schillerová.

"Čistě můj osobní názor je ten, že v tuto chvíli by ty platy růst neměly nikomu. Pokud nerostou lidem a lidé cítí, jak je všude draze, tak si myslím, že je to vyloženě výsměch vůči společnosti," pronesla poslankyně Karla Maříková (SPD).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.