Návrh Pavla Simona na ústavního soudce budí rozepře. Několik senátorů je proti

Zrušené verdikty v kauze H-System, kdy se lidé podle některých názorů nedočkali dostatečné kompenzace za své rozestavěné domy nebo zamítnutí odškodnění pro chartistu Petra Hanzlíka, který byl za minulého režimu nucen emigrovat. To jsou rozsudky, pod kterými je podepsán Pavel Simon, kterého na začátku září navrhl prezident Petr Pavel na ústavního soudce. Některým senátorům, kteří musí jeho nominaci schválit, se proto příliš nezamlouvá.

"Mám podezření, že v minulosti příliš šel na ruku státu v otázkách odškodňování a nestavěl se na stranu občanů. Myslím si, že by na ústavním soudu měl být někdo, kdo se dokáže postavit vlivu státu a vlivu ministerstva. Já ho nemůžu podpořit," řekl senátor Marek Hilšer (MHS).

"Podle dosavadních ohlasů myslím, že šance, že projde, jsou poměrně malé. Faktem je, že ty rozsudky, které mu rušil Ústavní soud, jsou spíše v jeho neprospěch. A to nevyhovění někdejšímu signatáři Charty 77, které po něm opravoval Ústavní soud, také nehraje v jeho prospěch," uvedl senátor Michael Canov (SLK).

[chooze:article;value:518052]

​"Ke zrušení rozhodnutí nadřízeným soudem může dojít a podle mého názoru tato okolnost nediskvalifikuje žádného soudce z toho, aby ve své funkci pokračoval nebo postoupil na soud vyššího stupně či Ústavní soud. V případu týkajícím se pana Hanzlíka Nejvyšší soud nijak nezpochybnil utrpení, kterému byl pan Hanzlík vystaven za minulého režimu. V jeho rozhodnutí šlo jen o posouzení hodnotové otázky rozporu státem uplatněné námitky promlčení s dobrými mravy," vysvětlil kandidát na ústavního soudce Pavel Simon.

Soudce Simona se naopak zastávají ústavní právníci "Je třeba říci, že lidé jsou omylní a soudci jsou také omylní, protože právo je nejasné. Rozhodně si nemyslím, že z toho, co jsem slyšel, plyne, že je to naprosto nevhodně vybraný kandidát," řekl ústavní právník a poradce prezidenta pro Ústavu Jan Kysela.

Simonovy verdikty už posuzují předsedové senátního ústavně-právního výboru a výboru pro lidská práva, tedy obou klíčových komisí, které kandidáty do Ústavního soudu ještě před jednáním Senátu schvalují. Rozpaky budí kromě Simonovy soudcovské minulosti také jeho inklinace k čínskému cvičení Čchi-kung.

Pavel Simon je tak po Robertu Fremrovi už druhým prezidentským nominantem na ústavního soudce, který budí negativní reakce. Horní komora parlamentu má na posouzení Simonovy nominace čas do konce října.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.