Návštěvníci pláží v Itálii se bouří. Chtěli ušetřit, dostali se do křížku se správci

Vyrazit na pláž nejen s lehátkem a slunečníkem, ale i chladicím boxem s nápoji a jídlem zní jako normální postup, na mnoha italských plážích je to přesto zakázáno. Týká se to především regionu Apulie, návštěvníci se ale s tímto pravidlem setkají i na plážích v Laziu nebo Neapoli.

Jak připomíná deník Corriere, nejedná se o žádnou novinku, první cedule se zákazem nošení vlastního občerstvení k moři se začaly objevovat už v roce 2017. Nyní se ale opět rozhořela debata o tom, zda provozovatelé pláží mohou vůbec něco takového vymáhat. Nad obloženým sendvičem přimhouří oči, vůči návštěvníkům s chladicími boxy jsou ale často nekompromisní. 

[chooze:article;value:516269]

​Důvod je přitom prostý – prodejci občerstvení přicházejí o tržby, což se jim pochopitelně nelíbí. "Pevné ledničky nepovolujeme. Pokud si někdo nějakou přinese, žádáme ho, aby ji nechal bokem," řekl podle deníku Il Messaggero manažer jedné z pláží v provincii Bari.

V Pozzuoli u Neapole je prý běžnou praxí, že se před vstupem na pláž provádějí kontroly, proti čemuž se místní bouří. Starostovi města Gigimu Manzonimu kvůli domu dokonce napsali dopis, ve kterém ho žádají, aby urychleně zakročil. Na jejich straně je i právník a aktivista Dario D'Urso.

"Tohle prostě nemohou. Nemají k něčemu takovému pravomoc. Pro letošní sezónu už je pozdě, protože byrokratické lhůty už by nám neumožnily včas zasáhnout, od příštího roku ale konfrontujeme každého, kdo si dovolí zakázat vstup na státní pozemek s jídlem," sdělil deníku La Repubblica právník. 

[chooze:article;value:517046]

​Podle nedávného průzkumu nákladů v Bari vyjde obyčejná neděle na pláži rodinu na 250 až 300 eur, v přepočtu přes sedm tisíc korun. "Je to proto, že nebyly stanoveny žádné limity pro podniky, které si účtují 25 eur za salát a zabírají si na veřejných plážích stále více místa, přestože platí malé poplatky. Pokud ještě začnou zakazovat návštěvníkům přinášet si vlastní jídlo, bude to už opravdu za hranicí," říká D'Urso. 

Například na jedné pláži v letovisku Savelletri v Apulii je přísně zakázáno přinášet jídlo a pití zvenčí. Slunečník se čtyřmi lehátky a parkování stojí 70 eur (necelých 1 700 korun), oběd s mořskými plody se pohybuje od 16 do 30 eur (zhruba 380 až 720 korun).

Rodina chtěla vyzrát na chorvatskou drahotu. Na pláž si přinesli vařič a campingové židle, pozornosti policistů neunikli:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.