Názory Čechů: Z války na Ukrajině viní Rusy, pro mír by ale souhlasili s okupací

[chooze:gallery;value:33516]

​"Dvě třetiny české společnosti nadále považují za jednoznačného viníka války Rusko. Podpora Ukrajině ve válečném střetu je ale vlažná, většina veřejnosti by si přála, aby Česká republika usilovala o co nejrychlejší konec války, i kdyby to znamenalo, že Ukrajina ztratí některá Ruskem okupovaná území," uvedla agentura STEM k výzkumu.

Pohled na to, zda Rusko může za válku na Ukrajině, se u respondentů od června celkově příliš nezměnil, nicméně je možné sledovat mírný pokles u těch, kdo souhlasí s výrokem, že Rusko je viníkem války. Jedná se ale o změnu jen v nižších jednotkách procentních bodů.

"Ukrajinští uprchlíci jsou pro českou veřejnost štěpivým tématem. Jejich další setrvávání u nás podporuje asi polovina veřejnosti (51 %), zatímco druhá polovina je proti. Podpora ukrajinských uprchlíků v čase příliš neklesá, ale vyostřují se postoje části těch, kteří jsou proti uprchlíkům," popsala agentura.

[chooze:article;value:525173]

​Asi třetině lidí by se líbilo směřování na Západ, více než polovina by ale ráda zůstala někde mezi Východem a Západem. Příklon k Východu je zajímavý jen pro několik málo procent Čechů.

Ačkoliv v průzkumu vyšlo, že podle většiny je správné, že Česko umožňuje pobyt uprchlíkům (určitě s tím souhlasí 18 procent a spíše souhlasí 33 procent), většina dotazovaných je také chápe jako ohrožení, s čímž spíše souhlasí 33 procent a rozhodně 22 procent.

"Postoje k podpoře ukrajinských uprchlíků i k válce jako takové silně souvisí se vzděláním, materiálním zajištěním a také volebními preferencemi a vztahem k EU: u lidí s vyšším vzděláním, lépe zajištěných a jasně proevropských je vyšší pravděpodobnost, že budou podporovat umožnění pobytu uprchlíkům a podporu Ukrajiny ve válce. Zatímco voliči vládní koalice jsou ve svých postojích dost jednotní, voliči parlamentní opozice, především hnutí ANO, jsou v otázkách války a uprchlíků mnohem více rozdělení," okomentovala agentura. Zářijového průzkumu se zúčastnilo 1 089 lidí, červnového 1 050.

[chooze:poll;value:4995ee5cd9592ae6a35cb25026ea1d657106989c;layout:tn_nova]

Výsledky průzkumu si můžete prohlédnout zde:

[chooze:document;value:113eb725-4e0c-43ca-8376-ff64fa0edae1]

​Loni z Polska odešlo 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Podívejte se na zářijovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.