Názory na legalizaci drog se v Česku různí. Neshodnou se ani poslanci

Téma legalizace nebo dekriminalizace drog je na stole už několik let. V poslední době se ale dostává do popředí zájmu s tím, jak různých povzbuzujících látek přibývá. "Prohibice je docela krutý sociální experiment, který zavírá tisíce lidí v České republice a miliony lidí po celém světě na dlouho do vězení. Jsou země, které za to popravují, a přitom ten trh narůstá," řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS).
Na seznamu nelegálních látek je například marihuana, kokain, heroin, pervitin a další drogy. U některých z nich je prý regulace prodeje časem nevyhnutelná. Za nelegální drogy se v Česku utratí ročně okolo deseti miliard korun. Alespoň částečná legalizace některých drog by do státní kasy mohla podle odborníků přinést i jednotky miliard.

[chooze:article;value:515880]

​"Zároveň by se tím odčerpaly peníze z černého trhu, kde tyto zisky mají mafiáni. Místo toho by tedy peníze tekly do státního rozpočtu. Rovněž by se mohla udržovat jakási kvalita těchto látek na trhu," zhodnotil ekonom Štěpán Křeček.
Zatímco odborníci jsou spíš pro dekriminalizaci drog, politici se shodnout nemohou. "Já za sebe jsem pro to, abychom začali postupně, a to tím, že budeme dekriminalizovat samopěstitele konopí pro léčebné účely. Přijde mi úplně skandální, že ten, kdo si doma pěstuje tři rostliny, tak dostane vyšší trest než za znásilnění," uvedl poslanec Patrik Nacher (ANO).
"Česká republika je země, kde dlouhodobě nezvládáme nadužívání alkoholu. V České republice se vypije přes deset a půl litru čistého lihu na hlavu, a to včetně kojenců. Dostatečně není zainvestovaná ani prevence a léčba," řekl poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). Podle expertů je regulovaný trh jediná volba preventivního přístupu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.