Nazpívala přes 500 hitů. Yvetta Simonová slaví krásné 95. narozeniny

[chooze:gallery;value:33726]

​Yvetta, rozená Roubalová, se narodila v Českém Brodě a po vystudování obchodní školy se věnovala studiu zpěvu. Jako operetní zpěvačka začala kariéru v Bratislavě, aby se po návratu do Prahy zaměřila na populární hudbu. Jejím prvním manželem byl manažer Lucerny František Spurný, druhým Jaromír Vomáčka, který se v roce 1968 proslavil legendární písní Běž domů, Ivane.

Simonovou vymyslel Werich

Jméno Simonová je umělecké a vymyslel ho herec Jan Werich. To už od konce 50. let spolupracovala Yvetta s Orchestrem Karla Vlacha. Jeho šéf byl skvělým aranžérem, vizionářem a ve svém souboru dal dohromady opravdu prvoligové instrumentalisty. Mezi nejvýraznější patřili Richard Kubernát, Václav Týfa či Felix Slováček.

[chooze:article;value:527667]

​Vlach Simonovou stále držel v rovině romantické melodické písničky opepřené inteligentními texty Vladimíra Dvořáka. Publikum stárlo s ní, ale zásluhou jejího nezaměnitelného projevu dozrávaly další generace. Karel Vlach se později stal oporou Yvetty i v jejím osobním životě a tento vztah přerušila až jeho smrt v roce 1986.

Láska jen na pódiu

O dva roky dříve potkala Yvettu další životní ztráta. Nečekaně zemřel v 53 letech cestou z vystoupení na Šumavě o tři roky mladší zpěvák Milan Chladil. Spolu tvořili přes 25 let neopakovatelný tandem, který se už nikomu dalšímu v naší pop music i přes mnohé snahy nepodařilo napodobit.

Písničky My dva a čas, Whisky, to je moje gusto, Děti z Pirea či O nás dvou jsou jen malým zlomkem taneční muziky interpretované na bezchybné úrovni. I přes to, že oba zpěváci si na pódiu vyměňovali láskyplné pohledy, jejich opravdový vztah nikdy nepřekročil hranici celoživotního přátelství.

Simonová snad nestárne. Podívejte se na rozhovor se zpěvačkou z roku 2019:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.