Ne všude v Chorvatsku prudce zdražili. Experti radí, kde můžete ušetřit

"Určitě nejlevněji je na Makarské riviéře. Tam najdete například pizzu za sedm až osm eur (asi 170 až 190 korun, pozn. red.)," řekla deníku Nový Čas delegátka cestovní kanceláře Jana Domić. I v oblíbených místech, která jsou považována za dražší, jako je například Istrie, Split či Dubrovník, se ale podle ní dá v bočních uličkách najíst do deseti eur (asi 240 korun).

To potvrzuje i mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. "Letecké zájezdy se dají na červenec v last minute zakoupit i přibližně za 15 tisíc korun na osobu v hotelu s polopenzí na Makarské riviéře, na poslední chvíli mohou turisté vyrazit vlastním autem na ostrov Krk, kde pobyt s polopenzí stojí 5 990 korun za osobu," řekla TN.cz.

"I v oblastech v okolí měst, která jsou považována za prémiové destinace, jako je Dubrovník, Split nebo Hvar, a kde si zákazníci za pobyt v těchto exkluzivních lokalitách připlatí, najdete cenově velmi přijatelné ubytování a služby. Stačí jen popojet o 10 nebo 20 kilometrů dále a můžete ušetřit 25 až 50 procent, což není málo," poznamenal ředitel Zastoupení Chorvatského turistického sdružení pro Českou republiku a Slovensko Miodrag Mlačić.

[chooze:article;value:513159]

"V tomto případě doporučuji využít ubytování v kempech, kterých je v Chorvatsku po celé zemi opravdu hodně a mnohé dnes nabízejí velmi kvalitní služby za přijatelné ceny, takže poměr kvalita a cena je velmi zajímavý. Získat informace o cenových nabídkách na trhu je dnes v době internetu snadné," doporučil.

Mezi Čechy je o ubytování v Chorvatsku stále zájem. "Nemusí se bát cen jídla a ani zmrzliny, jsou leckde nižší než u nás, stejně tak při nákupu v supermarketu, záleží spíše na konkrétním místě, kde se nakupuje. Stejně tak se mění ceny podle toho, jakou zvolíte restauraci nebo kavárnu, tedy jestli je na hlavní třídě, nebo mimo centrum," potvrdila Pavlíková.

[chooze:article;value:513131]

Češi podle ní nejčastěji vyhledávají hotely na Istrii. "Míří ale i do vzdálenějších chorvatských letovisek na Dalmatské nebo Makarské riviéře," sdělila.

Právě na Makarské se dají sehnat i například levnější lehátka. Zatímco v Dubrovníku mohou stát za den více než tisícovku, na Makarské se dají půjčit za v přepočtu 150 korun.

Potraviny zdražily oproti loňsku v zemi o 10 až 15 procent. Například slunečnicový olej stojí ale v přepočtu asi 30 korun. "Klienti si jej kupovali i domů," prohlásila Jana Domić. Z Česka a Slovenska se tedy nevyplatí vozit si do Chorvatska jídlo.

Chorvatsko jde vstříc bezhotovostním platbám. Na většině míst berou karty (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.