Ne znamená ne. Sněmovna schválila novou definici znásilnění

Poslanecká sněmovna ve středu schválila úpravu definice znásilnění. Novela trestního zákoníku zavádí princip "ne znamená ne". Upouští také od popisu zločinu jako silou vynuceného styku a akcentuje jakékoliv projevení nesouhlasu.

Za znásilnění bude tedy považován nesouhlasný pohlavní styk. Nesouhlas může člověk dát slovně, gestem nebo zaujetím obranné pozice.

[chooze:article;value:549166]

​Novela také zavádí koncept bezbrannosti. Ten by měl nově řešit situace, kdy člověk není schopen vyjádřit nesouhlas. Nový je také trestný čin sexuálního útoku, který pokrývá skutky, které nezahrnují soulož.

Větší ochrany se dočkají i děti. "Bude platit princip, že do 12 let se na nikoho sexuálně nesahá. Pokud někdo bude obtěžovat člověka do 12 let, dopustí se trestného činu znásilnění," uvedl ministr spravedlností Pavel Blažek (ODS). Doposud se pracovalo také s pojmem pohlavní zneužití.

[chooze:article;value:545054]

​"Chci vyjádřit radost nad tím, že novela byla přijata jednomyslně," řekl Blažek. Pro přijetí hlasovalo 168 z přítomných 169 poslanců. Zdržel se jediný zákonodárce.

Novela nyní zamíří do Senátu. "Podle informací, které máme neformálně, předpokládám, že tam sice nějaká diskuze proběhne, ale návrh bude podpořen," popsala Taťána Malá (ANO).

Podívejte se na záznam z tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.