Nebe nad Islandem se zbarvilo doruda. Zasáhla ho zatím nejsilnější erupce

[chooze:gallery;value:34466]

​Erupce začala před půl devátou místního času (před 21:30 našeho) na poloostrově Reykjanes na západě země, informovala agentura Reuters. Trhlina měří necelé tři kilometry, tedy stejně jako při poslední únorové erupci, a je ve stejné oblasti. Současná erupce je ale nejsilnější za poslední roky, píše islandský deník Iceland Review

"Sopka je teď velmi aktivní. Teď je jen otázkou, jak rychle dojde ke zpomalení," říká vulkanolog Magnús Tumi Guðmundsson. Výbuch odborníci očekávali, nešel však přesně předpovědět. První náznaky, že se magma pohybuje směrem k povrchu, se objevily 15 minut předem.

Láva teče směrem k rybářskému městečku Grindavík, kam se evakuovaní obyvatelé mohli po listopadovém útěku vrátit teprve nedávno. Při předchozí erupci se žhavá hmota dostala až do ulic a zničila několik domů. Otřesy poškodily infrastrukturu včetně silnic, ve kterých se objevily velké trhliny.

[chooze:article;value:543854]

​Čtyřtisícový Grindavík byl opět evakuován a policie vyhlásila v oblasti výjimečný stav. Stejně jako v předchozích případech jsou uzavřené nedaleké proslulé geotermální lázně Modrá laguna. Mezinárodní letiště v Reykjavíku vzdálené zhruba 40 kilometrů zatím zůstává v provozu.

Na Islandu je třicítka aktivních sopek, což je nejvíce v Evropě, patří rovněž mezi místa s největší sopečnou aktivitou na světě a je oblíbeným cílem turistů.

Erupce na poloostrově Reykjanes jsou takzvané puklinové, provází je velký počet malých otřesů, ale nikoli velkých výbuchů, a nechrlí velké množství sopečného popela.

Do roku 2021 byl na poloostrově Reykjanes po staletí let klid, nyní se podle AFP vulkanologové domnívají, že začala aktivita, která by mohla trvat desítky let.

Úřady proto začaly stavět hráze, které by měly ochránit před lávou obydlená místa.

Podívejte se na další záběry ze sopečné erupce na Islandu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.