Nebe rozzářila stříbrná spirála. Pozoruhodný jev zastínil i polární záři

[chooze:gallery;value:35146]

Úchvatné záběry se 5. března podařilo zachytit fotografovi Shang Yangovi. Ten se svými přáteli vyrazil na severu Islandu u města Akureyri pozorovat polární záři. Kromě ní se mu však povedlo vyfotit zvláštní úkaz.

Na nebi se totiž objevila i spirála jasného světla. "Můžete mi někdo pomoci identifikovat tento záhadný tvar?" napsal ke snímkům na sociální síti Reddit. Podívaná trvala přibližně deset minut, než se světlo nadobro rozplynulo.

[chooze:article;value:539777]

Podle Yanga úkaz působil oproti polární záři naprosto nadpozemsky. Lidé se ale nemusí obávat, že by šlo o něco nadpřirozeného. Tyto jevy totiž doprovází starty raket společnosti SpaceX, které na oběžnou dráhu vynáší satelity, informoval portál Live Science.

Astronomové jev nazývají "spirála SpaceX" a dle nich bude pravděpodobně čím dál častější. "Úkaz způsobil osvětlený mrak zmrzlého paliva. Ten do vesmíru vyvrhla raketa SpaceX," vysvětlili odborníci.

Jedná se o dílo rakety Falcon 9, která odstartovala 5. března z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii. Byla součástí mise Transport-10 a nesla 53 satelitů patřících několika různým komerčním vesmírným společnostem. Ty úspěšně vypustila na oběžnou dráhu zhruba dvě hodiny po startu.

Krátce poté opustil druhý stupeň rakety, který se oddělil od opakovaně použitelného prvního stupně, oběžnou dráhu a shořel v atmosféře nad Barentsovým mořem u Arktidy. Právě během tohoto manévru raketa vypustila také palivo do vesmíru. To následně zmrzlo na drobné krystaly, které se rozprostřely do tvaru spirály a odrážely sluneční světlo k Zemi.

Poslední test startu rakety SpaceX provedla ve čtvrtek 14. března. Stroj se sice podařilo vyslat do vesmíru, kde obletěl půl planety, při dopadu se ale ztratil:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.