Moderní bydlení

Nebe už ozářil superúplněk. Společně s kometou to bude krásná podívaná

[chooze:gallery;value:37746]

​Měsíc je od čtvrtečního odpoledne v úplňku. Ten je v říjnu letos nejblíž Zemi. To znamená takzvaný superúplněk. "Odhaduje se, že úplněk je až o 30 % jasnější a téměř o 15 % větší než Měsíc v úplňku v nejvzdálenějším místě od Země," popsalo Adlerovo planetárium.

Lidé v Česku ho mohou vidět ve čtvrtek večer po setmění. Už teď ho můžete sledovat v našem přímém přenosu pod titulkem článku. Měsíc se Zemi přiblíží na vzdálenost 357 363 kilometrů. 

[chooze:article;value:516060]

Superúplněk přijde, když je Měsíc Zemi blíže než 360 tisíc kilometrů zároveň s úplňkem. "Ovlivňuje to nebeská mechanika. To, jak obíhá Měsíc kolem Země na eliptické dráze, není pořád stejně daleko, ale neshoduje se perioda s tím, jak často se střídají úplňky. Čili jednou za čas se to do sebe trefí," poznamenal pro TN Live tiskový tajemník Astronomickém ústavu AV ČR Pavel Suchan. "Srpnový superúplněk nebyl tak super, protože tam byl rozdíl skoro dvou dnů, tentokrát je to rozdíl půl dne," dodal.

Na nebi se navíc superúplněk zkombinuje s nejjasnější kometou za posledních 25 let Tsuchinshan-ATLAS s kódovým označením C/2023 A3. Ta je v těchto dnech vidět pouhým okem i z větších měst.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.