Nebeská podívaná. Češi vyhlíželi polární záři, místo toho natočili start rakety

[chooze:gallery;value:35771]

Byl čtvrtek krátce před desátou hodinou večerní a paní Blanka z Kostelce nad Orlicí vyšla před dům v naději, že uvidí polární záři, na jejíž spatření byly dobré podmínky. Na nebi ji ale zaujal úplně jiný úkaz. "Snažila jsem se vyfotit polární záři, když jsem si všimla světlého bodu na obloze, který se pomalu a tiše pohyboval směrem na sever," popsala pro TN.cz.

Neznámý předmět prý letěl pomalu a tiše. Kolem něj se nesla výrazná záře. "Byla jsem si skoro jistá, že letadlo to není, protože to nemá kolem sebe takový světlý opar," uvedla s tím, že tedy neměla tušení, co by to mohlo být. "Jen jsem se nebála UFA. Netvrdím, že neexistuje, ale spíš věřím na to, že se to dá nějak vysvětlit," dodala.

[chooze:article;value:551038]

Paní Blanka ale nebyla jediná, koho úkaz zarazil. Podobnou zkušenost má z toho večera i pan Martin z Plzeňska. "Včera večer byla dle předpovědi poměrně dobrá šance spatřit polární záři, což se bohužel nepodařilo. Nicméně jsem v tu chvíli spatřil záři na obloze a snažil se jí zdokumentovat," řekl. 

Polární záři tak sice neviděli, odnáší si ale unikátnější zážitek. Podařilo se jim totiž sledovat let rakety Falcon 9 společnosti Space X, která startovala z Vandenbergovy základny v Kalifornii. "Opravdu to byl druhý stupeň Falconu 9 ze včerejšího startu," potvrdil pro TN.cz odborník na kosmonautiku Milan Halousek.

"Byla to komerční družice pro snímkování povrchu. Nebyla to ta první část rakety, která se vrací na plošinu, tohle byl další stupeň, který hoří v době, kdy je půlka zeměkoule obletěná," dodal. "Start byl 20:36 středoevropského času, takže u nás byl vidět chvíli potom. Lidé čekali na polární záři, takže byli připravení a vyšlo to," uzavřel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.