Moderní bydlení

Nebezpečí pro Západ: Svět vyděsila čínská raketa. Generál se bojí spolupráce s Ruskem

Spolupráce Ruska a Číny znervóznila šéfa Sboru náčelníků štábu USA Charlese Browna. Nelíbí se mu aktivity těchto zemí v arktické oblasti, které nedávno zahájily. "Je to něco, na co bychom si měli dávat pozor a bedlivě sledovat, co tam přesně dělají. Zda by to mohlo mít pozitivní přínos pro svět jako celek, nebo zda se jedná o činnost s cílem napadnout jiné národy," oznámil podle webu South China Morning Post Brown.

USA jsou podle něj v případě jakéhokoliv ohrožení připravené jednat. "Spojené státy se i nadále soustředí na potlačení jakýchkoli škodlivých aktivit, včetně modernizace ruského zbrojení, které představuje riziko pro spojenecká území a zájmy. Soustředí se i na rostoucí vliv Číny v regionu a pokračující spolupráci mezi Ruskem a Čínou," upozornil generál.

[chooze:article;value:577407]

Západ znepokojil i nedávný test Číny, kdy vypálila mezikontinentální balistickou raketu, která přistála v Pacifiku nedaleko Havaje. Celý test byl podle Pekingu v souladu s mezinárodním právem, protože raketa nemířila na žádnou zemi či cíl, informoval portál Mirror. Čínské ministerstvo obrany navíc uvedlo, že se jednalo o raketu s falešnou hlavicí.

Pro představitele Spojených států je to ovšem signál, že před Pekingem nejsou v naprostém bezpečí. Čína má dle dostupných informací budovat raketový a jaderný arsenál. Není jasné, kolik zbraní takový arsenál čítá. 

Čína jedná v Bruselu o clech na elektromobily. EU na nich stále trvá (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.