Nebezpečí z východu. Putin a Si Ťin-pching oznámili další kroky

Prezidenti Vladimir Putin a Si Ťin-pching si během společného jednání ve čtvrtek slíbili, že budou spolupracovat proti tomu, co považují za "destruktivní a nepřátelský" tlak USA. Země také oznámily, že ještě prohloubí vzájemné vazby, uvedl deník Financial Times.

Lídři obou mocností také podepsali společné prohlášení o "nové éře", které proklamuje opozici vůči USA v řadě bezpečnostních otázek a potvrzuje stejný pohled na vše od Tchaj-wanu a Ukrajiny až po Severní Koreu. "Vztah mezi Čínou a Ruskem je dnes těžce vydřený a obě strany si ho musí vážit a pěstovat," řekl Si Ťin-pching Putinovi.

Společné prohlášení Číny a Ruska také dlouze kritizuje americkou zahraniční politiku. Dále země obvinily USA z rozmístění pozemních raketových systémů středního doletu v Asii a Tichomoří pod záminkou společných cvičení se spojenci. Řekli, že akce USA v Asii "mění rovnováhu sil" a "ohrožují bezpečnost všech zemí v regionu", uvedla agentura AP.

Putinova první cesta

Čínský prezident přivítal Putina v Pekingu ve čtvrtek. Putinova státní návštěva je jeho první zahraniční cestou od chvíle, kdy složil přísahu na páté funkční období prezidenta. Si Ťin-pching podle čínské agentury Xinhua řekl, že díky úsilí obou stran se vztahy mezi Čínou a Ruskem neustále posouvají vpřed. 

[chooze:article;value:555668]

​Ruská návštěva Číny je podle expertů jasným signálem USA. Minulý měsíc totiž Peking navštívil americký ministr zahraničí Antony Blinken, který Číňany mimo jiné varoval před dalším prohlubováním vojenské podpory Rusku.

Američané ale evidentně neuspěli, protože Rusko a Čína se v dlouhém společném prohlášení mimo jiné zavázaly zlepšit vztahy mezi svými armádami a rozšířit rozsah svých kombinovaných cvičení. 

Poděkování za Ukrajinu

Putin v Pekingu také poděkoval Si Ťin-pchingovi za čínské návrhy na ukončení války na Ukrajině. Ty přitom sama Ukrajina i její západní příznivci odmítli, protože z velké části jen kopírují představy Kremlu. Čína tvrdí, že v konfliktu zaujímá neutrální pozici, ale nadále dodává klíčové komponenty, které Moskva potřebuje pro výrobu zbraní, uvádí agentura AP.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.