Nebezpečná rakovina často vzniká v zimě. Lékaři varují před jedním příznakem

Aktinická keratóza vzniká podle lékařů dlouhodobým a nadměrným vystavováním se slunečnímu záření. Nejčastěji ji najdete na obličeji, například uších, rtech nebo nose, případně na hřbetech rukou nebo na předloktí. Muži by si měli dávat pozor na pleš, jelikož jim hlavu už nechrání vlasy. Lékaři na to upozornili v tiskové zprávě.

"Aktinická keratóza nejdříve vypadá jako malé růžové ložisko, které však má hrubší povrch. Později ložisko změní barvu na růžovočervenou a je pokryté šupinou. V pokročilé fázi je už šupina znatelně vyvýšená nad povrch kůže," popsala Monika Arenbergerová, předsedkyně Společnosti korektivní a estetické dermatologie České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Nejčastěji se choroba objevuje u mužů, a to u přibližně 15 procent z nich. U těch starších 70 let dokonce ve 34 procentech. Zároveň nemocí trpí pět procent žen, u těch nad 70 číslo vystoupá na 18 procent. Celkově tak aktinickou keratózu má každý druhý Čech starší 70 let.

[chooze:article;value:531733]

"Výskyt onemocnění je tradičně vysoký například v Austrálii nebo v jižních státech Evropy. Ovšem ani 'české' sluníčko nesmíme podceňovat a měli bychom se před ním chránit také," upozornila Arenbergerová. Lidé by se proto měli mazat minimálně třicítkou i v zimě. V tomto ročním období totiž sluníčko nemoc také často způsobuje.

Lidé by tak neměli brát změny na kůži na lehkou váhu. Časem se totiž aktinická keratóza může vyvinout ve zhoubný nádor. 

"Je to přednádorový stav, který se v až 20 procentech případů může rozvinout v invazivní spinocelulární karcinom neboli spinaliom. Ten se v nejhorších případech může šířit například do uzlin nebo plic. Zároveň však není tak agresivní jako melanom a dává o sobě relativně dlouho vědět dopředu tím, že je vidět, takže pacientům umíme pomoci i v poměrně pokročilých stadiích," vysvětlil dermatolog z ostravské fakultní nemocnice Radek Litvik.

[chooze:article;value:531639]

Nejvíce si podle něj riziko zvyšují lidé sami. Hlavně pokud se často jezdí slunit k moři bez dostatečné ochrany nebo chodí do solárka. 

"Nejdůležitější je chránit se před slunečním zářením. Základ je i takzvaný zákon 3K: košile, kalhoty a klobouk. Zbytečné je chodit do solárií a tam se vystavovat dalšímu UV záření. Občas je také vhodné se na vlastní kůži lépe podívat a i s malým podezřením přijít k lékaři a zahájit léčbu, abychom mohli předejít vážnějším stavům," poradil.

Současná medicína dokáže aktinickou keratózu léčit několika způsoby. Například tak, že kůži ošetřují kapalným dusíkem. To ale bývá často bolestivé a pacienti musí docházet opakovaně. 

[chooze:article;value:531650]

Možná je také léčba pomocí laseru nebo fotodynamická terapie. "Potíž spočívá v tom, že takto ošetříme pouze viditelné projevy, zatímco chorobou už může být zasaženo i okolí, aniž by to bylo znát. V poslední době nám pomáhá nová léčba pomocí krému, který stimuluje imunitní reakci kůže, brání množení buněk a ničí nádorové a přednádorové změny na kůži. Pro pacienty je jeho užívání pohodlné, nanáší si jej sami po dobu několika týdnů," varovala Arenbergerová.

Možné je i chirurgické odstranění. Zejména pokud se už choroba rozvinula v nádor.

IKEM představil novou moderní technologii. Umělá inteligence zjednoduší odstraňování nádorů (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.