Nebezpečnou látkou otrávil dva vzácné orly. Muži z Příbramska hrozí 6 let vězení

Uhynulou samici a samce ohroženého orla mořského našli lidé v lese u Jesenice na Příbramsku na konci letošního února. Policie velmi rychle zjistila, že dravci byli otrávení zakázaným jedem karbofuranem.

"Díky operativní činnosti zejména kriminalistů se jim zhruba po měsíci zjistit, ale i zajistit látku, kterou byla zvířata otrávena, a zjistit i konkrétní osobu," řekla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Podle informací televize Nova je obviněným rybář a myslivec. Policie potvrdila, že dvaapadesátiletý muž z Příbramska nastražil otrávené návnady, aby se zbavil škodné. Odneslo to několik zvířat, včetně kriticky ohrožených orlů mořských.

[chooze:article;value:540147]

​Ornitologové odhadují, že v Česku hnízdí desítky párů. Tento dravec však nemá v přírodě přirozeného predátora, jediným nepřítelem pro něj je tak člověk. "Primární cíl je spíš liška, kuna, případně vydra, ale tím, že třeba ten orel mořský nebo luňák červený jsou sběrači mršin, tak samozřejmě oni z té výšky ty návnady vidí, a proto jsou častou obětí těch otrávených návnad," uvedl ředitel a zakladatel Ochrany fauny Pavel Křížek.

"Bohužel s trávením dravých ptáků, orlů a predátorů se setkáváme v naší přírodě pravidelně, je to věc, kterou se nedaří vymýtit úplně. Přesto, že je to trestný čin, je to porušení všech možných myslitelných zákonů," okomentoval ředitel České ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek.

V Česku je už několik let zakázané nejen karbofuran používat, ale i mít ho doma. Pár kapek dokáže spolehlivě usmrtit prakticky cokoli živého. "Když by se toho dotklo dítě, nebo i dospělý člověk, tak vlastně přes póry to jde do krve a mohlo by dojít k úmrtí," dodal Křížek. Podle ochránců přírody je štěstí, že obětí byla zatím jen zvířata. Obviněnému muži teď hrozí šest let za mřížemi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.