Nebezpečný asteroid se blíží. Zveřejnili datum, kdy může narazit do Země

Mezi vesmírná tělesa, kterým se astronomové v posledních letech usilovně věnují, patří i Apophis. Asteroid, jehož si vědci poprvé všimli už v roce 2004, se totiž blíží k Zemi. V případě zásahu Země by asteroid, který má ve svém průměru 370 metrů, způsobil katastrofu.

Sledování Apophise se věnoval tým kanadských astrofyziků, který svá zjištění publikoval na portálu Arxiv. Ve své práci se zaměřili na dráhu, kterou má asteroid v následujících letech urazit. A výsledky jsou znepokojivé.

Apophis podle výpočtů proletí nejblíže Zemi 13. dubna 2029, kdy se přiblíží na méně než 40 tisíc kilometrů. Pro srovnání, jediná přirozená družice Země, Měsíc, planetu obíhá ve vzdálenosti 384 403 kilometrů.

[chooze:article;value:542940]

I tak je však podle astrofyziků jen malá šance, že za pět let Apophis do Země narazí. "Pravděpodobnost, že se jakékoli těleso ve Sluneční soustavě střetne s Apophisem, je extrémně malá. Nejvyšší pravděpodobnost je ta, že objekt proletí v blízkosti planety bez jakéhokoliv střetu," stojí v práci.

Přesto však má existovat jedna možnost, při které by Apophis mohl Zemi zasáhnout. V případě, že asteroid svou trajektorii změní byť jen o zlomek úhlu. V takovém případě se pravděpodobnost nárazu asteroidu do Země zvyšuje.

A právě taková příležitost se má naskytnout tři roky před přiblížením Apophisu k Zemi. V roce 2026 má podle propočtů proletět poblíž dalšího asteroidu, asi 1 300 metrů velkého Xantha. Oba asteroidy se minou ve vzdálenosti asi 10 tisíc kilometrů. Ohon, který za sebou Xanthus zanechává, by tak mohl narazit do Apophise a jeho dráhu ovlivnit.

Astrofyzici tak doporučují asteroid sledovat i v následujících letech, aby bylo možné včas zjistit, jestli Apophis představuje hrozbu, a v případě rostoucího nebezpečí naplánovat způsob, jak se před dopadem asteroidu bránit.

K Zemi míří několik asteroidů. Jeden z nich má před 900 metrů (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.