Nebezpečný druh komára se usídlil u českých hranic. V Bratislavě začínají mít problém

V Bratislavě se podle televize Markíza usídlil nebezpečný komár tygrovaný. Na Slovensku se sice objevil už dříve a pozorovaný byl například i na jihu Moravy, v bratislavském případě jde ale o zdomácnělou populaci, která ve městě zvládla přezimovat.

Konkrétně se mají komáři vyskytovat na tamním Martinském hřbitově a na Gagarinově ulici, která je jedním z nejdůležitějších tahů slovenskou metropolí. Je prý ale možné, že se vyskytuje také v dalších městech. 

"Do celého světa se dostali tak, že se ukryli v dovážených použitých pneumatikách," dodává pak odbornice na komáry ze Slovenské akademie věd Viktória Čabanová.

Šíření komára podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) pomáhá také změna klimatu. Centrum letos v červnu vydalo varování před nárůstem počtu ohnisek nemocí přenášených komáry v Evropské unii.

[chooze:article;value:562786]

Valnou měrou k tomu přispělo právě šíření komára Aedes albopictus neboli komára tygrovaného. "Známý je pro přenos virů dengue, chikungunya a Zika," uvádí ECDC. "V Evropě se šíří dále na sever, východ a západ a nyní má soběstačné populace ve 13 zemích EU a Evropského hospodářského prostoru," informovalo centrum dále. Slovensko je tak pravděpodobně zemí čtrnáctou.

V Česku se podle dat z května tento komár objevuje ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském a Jihomoravském kraji a také v Kraji Vysočina. Zatím zde ale, zdá se, není usídlený nastálo.

Kromě komára tygrovaného řádí v Evropě také další jeho teplomilný bratranec Aedes aegypti neboli komár tropický. Ten kromě virů dengue, chikungunya a Zika přenáší například také virus žluté zimnice. Další komár Culex pipiens, čili komár pisklavý, pak přenáší západonilskou horečku. Odborníci proto radí brát si při cestách na jih Evropy s sebou také repelent.

Na Olomoucku chtějí do boje proti komárům nasadit drony. Budou vyhledávat líhniště (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.