Nebohý čáp se chytil do zakázané pasti. Našli ho s devastujícím zraněním

​Nebohého čápa s nohou chycenou v zakázaném železe záchranáři ze stanice Makov odchytávali před několika dny u rybníka v Radomyšli na jihu Čech. Sklapnutá čelist pasti způsobila zvířeti velmi vážné zranění a uvěznila ho na místě. Když se k němu záchranáři přiblížili, i přes veliké bolesti se vystrašený čáp pokoušel marně uletět.

Předseda záchranné stanice Libor Šejna, který se akce účastnil, prozradil, že to nebyla jediná past, kterou na místě našli. "Další nastražená železa byla hned pod hladinou na kraji rybníka, téměř jistě byla nalíčena na chráněnou vydru říční," napsal naštvaně na svém facebookovém profilu, kde také zveřejnil záběry ze záchrany zraněného zvířete. 

Galerie obsahuje záběry, které nejsou vhodné pro citlivé povahy. 

[chooze:gallery;value:31190]

Už na první pohled bylo jasné, že je noha ve velmi vážném stavu. Po dohodě s veterinářkou čáp ještě ten den skončil na specializované ptačí klinice v Kralupech nad Vltavou, kde ho operovali. Zranění ale bylo devastující a nohu se zachránit nepodařilo –⁠ bylo nutné ji amputovat.

Stále nemá vyhráno

Ve středu Šejna informoval, že to s čápem zatím nevypadá dobře. Den předtím jej převezli z kliniky do záchranné stanice. "Zatím nechce ani nic jíst, držte mu palce, ať to zvládne," uvedl. Ještě ten den ale svitla naděje. "Večer už si konečně něco dal. Začíná jíst, vypadá to, že se to trochu lepší," sdělil Šejna redakci TN.cz.

[chooze:article;value:490534]

​Čeká ho ale ještě náročná a dlouhá cesta. Proces zhojení amputované nohy potrvá měsíce. Teprve poté mu na klinice budou moci vyhotovit "protézu", která bude sloužit jako náhrada nohy. 

Případ vyšetřuje policie

Případem se mezitím zabývá policie. Jak už bylo řečeno, je nezákonné používat železa jako pasti. Tento způsob odchytu je totiž pro zvíře velmi trýznivý – čelisti mu sevřou končetinu a drží ho na místě, dokud ho nezachrání člověk, tlapu si samo neodhryže nebo neuhyne. 

Šejna navíc zdůrazňuje, že nastražené pasti v Radomyšli byly hned na okraji obce a nebezpečí nepředstavovaly jen pro zvířata. "Snadno se tam třeba při stříhání proutí na pomlázku mohly chytit i děti," konstatoval. 

"Policisté na místě past s dalšími důkazy zajistili," potvrdil policejní mluvčí Jiří Matzner. Případ vyšetřují jako podezření z týrání zvířat. Zároveň vyzývají veřejnost, aby se obrátila na policii, pokud má nějaké informace o tom, kdo tam pasti mohl nastražit. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.