Nebojte se zimní bundu vyprat doma. Dodržet ale musíte řadu pravidel

Zimní bunda je v chladných měsících klíčovým prvkem našeho šatníku. Je tedy důležité se o ni pořádně starat. Do kvalitní bundy často investujeme spoustu peněz a chceme, aby nám vydržela co nejdéle. Právě to ovlivníme třeba způsobem, jakým ji budeme čistit, jelikož občasné praní z bundy odstraní nečistoty, které zhoršují její vlastnosti. 

Záleží ale i na typu bundy, kterou nosíme. Například péřovky se dělí na ty z husího peří, ty jsou většinou dražší, ale v šatníku nám s nejvyšší pravděpodobností vydrží déle a bundy z kachního peří. Své izolační schopnosti postupem času ale ztrácejí oba druhy, když se o ně nebudete náležitě starat.

Péče o bundu začíná už v době, kdy ji po sezoně uklidíme do skříně. Po vyčištění od nečistot ji schovejte na místo, kde bude v relativním teple, suchu a mimo sluneční svit. Ideálně třeba do skříně, kde vám bunda vlivem sluníčka nevybledne.

[chooze:article;value:528172]

Jak prát zimní bundu v pračce

Ze začátku je důležité se podívat na to, co je napsáno na štítku bundy a řídit se tím. Zabráníte tak tomu, že byste bundu například prali na vyšší teplotu, než bylo výrobcem určeno. Dále postupujte tak, jak byste tomu udělali v případě dalšího oblečení, které má kapsy. Zkontrolujte, že jste v nich nic nenechali. I jeden zapomenutý kapesník nadělá spoustu neplechy.

Před praním zapněte všechny zipy, kapsy i knoflíky a bundu obraťte naruby. Pokud je to možné, tak z oděvu sundejte kapuci. Zkontrolujte, že je pračka opravdu nastavena na režim a teplotu, kterou doporučil výrobce. Zapomeňte také na použití běžného pracího prostředku a aviváže. Použijte šetrný přípravek a ideálně ten, který nezanáší membránu a udržuje funkčnost materiálu. U péřových bund přípravky pro oděvy s obsahem peří.

Klasickou zimní bundu je zbytečné v pračce ždímat. To nejlepší, co pro ni tedy po vyprání můžete udělat, je nechat pračku odsát vodu a bundu nechat odkapávat pověšenou při pokojové teplotě.

[chooze:article;value:528465]

U péřovek si dávejte ještě větší pozor. Můžete je sice na nízký stupeň vložit na krátkou dobu do sušičky, ale přidejte míčky, aby se v bundě netvořily chuchvalce peří. Jestli jste předtím ale sušili jiné prádlo, nechte spotřebič chvíli vychladnout. Pokud sušičku nemáte, musíte z péřovky nejprve opatrně vymačkat vodu, poté ji položit na ručník a druhým na ni jemně tlačit. Bundu pak necháte několik dní sušit s tím, že ji budete pravidelně natřásat, aby peří nezplesnivělo. Péřovku hlavně nesušte na topení, ani přímém slunci.

Jak odstranit skvrny z bundy

U větších skvrn se vyplatí bundu vložit do pračky. Nemusíte to ale dělat kvůli každému malému flíčku. Větší skvrny před praním potřete například žlučovým mýdlem, v kombinaci s pracím prostředkem z bundy flek zmizí. Menší skvrny můžete odstranit i bez pračky. Poslouží vám k tomu právě žlučové mýdlo nebo mokrý hadřík.

Starší zimní bundy pomalu přicházejí o své původní vlastnosti, ale vyhazovat je ještě nemusíte. Stačí je naimpregnovat a vrátit jim značnou část schopností. I tady si ale dejte pozor na to, jestli používáte správný přípravek. Pokud sáhnete po špatném, uděláte si akorát medvědí službu. Zkontrolujte si také, kdy je vhodné přípravek aplikovat, a to ještě před praním. Některé druhy impregnací se totiž vkládají přímo do bubnu.

Škola vyloučila dívku kvůli dress codu. Odborník na etiketu Špaček řekl, jak se do školy obléct (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.