Nečekaná kudla do zad. Putina může sesadit Lukašenko, tvrdí ruský expert

Lukašenko patří k Putinovým věrným spojencům. Jakovenko se ale domnívá, že to je jen oficiální postoj. V zákulisí má prý jejich vztah od vřelosti na míle daleko. Ruský sociolog to řekl ukrajinskému portálu Unian.

Běloruský vůdce by se podle něj mohl odrazit od nedávného zmařeného pokusu Wagnerovy skupiny o vzpouru. "Teď když je Putin zjevně oslaben, může Lukašenko hledat podporu u wagnerovců. Jsem si jistý, že je v sevření myšlenek na převzetí ruského vedení," prohlásil Jakovenko.

V dávné minulosti už Lukašenko podle Jakovenka šanci na ruské prezidentské křeslo měl a dobře si to pamatuje. "V 90. letech se o tom vážně uvažovalo. Lukašenko byl mladý, energický, charismatický a měl mnoho přívrženců," připomněl.

[chooze:article;value:515694]

Druhá Lukašenkova šance ale závisí na záměrech wagnerovců, píše Polsat News. "Myslím, že wagnerovci počkají, dokud v Rusku nezačnou vážné sociální nepokoje. Pak se znovu budou moci pokusit o povstání a z území Běloruska zahájit útok na Moskvu," předpovídá Jakovenko.

Šéf soukromé armády Jevgenij Prigožin se pokusil koncem června svrhnout velení ruské armády a ministra obrany Sergeje Šojgua. Těsně před Moskvou se ale po dohodě s Lukašenkem, že v Bělorusku dostane azyl, vzdal.

Jak cestuje vládce Ruska? V Putinově vlaku je kino, bar i posilovna:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.