Nečekané vánice, povodně, vedra. Počasí se zbláznilo a může překvapit i Čechy

Neobvykle chladné počasí překvapilo tento týden sever Číny. Pekingské úřady musely kvůli sněhu uzavřít některé školy a letiště. V některých oblastech napadalo nejvíce sněhu od roku 2013, upozornila agentura Reuters.

"Je to rarita. Hlavně je to zajímavé, protože v Pekingu většinou takto nesněží. Probíralo se to třeba, když pořádali zimní olympiádu. A najednou je zasypal sníh," poznamenala pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová. "Pro Peking je přitom častější v těchto měsících smog a déšť," dodala.

Opačný problém řeší ve Španělsku. Rtuť teploměrů vyšplhala až k tropické třicítce. To je i na Španělsko v zimě nezvykle vysoko. A například letošní 12. prosinec byl nejteplejší v historii, uvedl web Spanish News Today.

[chooze:article;value:533073]

"Je to jeden z nejteplejších proudů vzduchu, který kdy v prosinci přelétl nad Španělskem," vysvětlil mluvčí španělského hydrometeorologického ústavu AEMET Ruben del Campo.

Británii zase trápí povodně. Voda zaplavila například silnice v Essexu na východě Anglie. Voda se kvůli několikadenním lijákům z koryt řek vylila i na jihozápadu Francie.

V Česku by nás měly v příštích týdnech čekat nadprůměrné teploty. V nejbližších dnech nás má trápit ledovka a na Vánoce prudký vítr. Není ale vyloučené, že během zbytku zimy zažijeme další mrazy. "Leden, únor, březen mají být teplotně nadprůměrné, nějaké krátké ochlazení je ale možné," prohlásila Honsová. "Teplotně nadprůměrný byl překvapivě i prosinec, podobné odchylky jako na jeho začátku ještě mohou přijít," dodala.

USA zasáhla vánice. Kvůli hustému sněžení bylo vidět jen na pár metrů (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.