Nečekaný lék proti demenci. Pomoct může pravidelné milování, tvrdí vědci

Vědci zkoumali spojitost mezi pohlavním stykem a rozvojem demence. Výsledky jsou více než pozitivní, a pokud sexuální apetit neztratíte ani v pozdějším věku, máte podle vědců téměř vyhráno.

Studie, kterou autoři publikovali v časopise The Journal of Sex Research a kterou citoval deník The Sun, totiž ukázala, že sex může skutečně snížit riziko rozvoje demence. Podle vědců je ale důležité dodržet jeho správný počet.

Výsledky ukázaly, že lidé, kteří jsou i v pozdějším věku alespoň jednou týdně sexuálně aktivní, mají nižší šanci, že se u nich rozvine demence. U lidí, kteří jsou mladší než 74 let, je pak důležitá spíše kvalita než kvantita.

[chooze:article;value:526261]

​"Zjistili jsme, že u starších dospělých ve věku 75 až 90 let souvisí sex jednou týdně s lepší kognitivní funkcí," uvedla spoluautorka studie Shannon Shenová. "Ale u mladších dospělých ve věku 62 až 74 let neměla sexuální frekvence na kognitivní funkci vliv. S těmi souvisela lepší sexuální kvalita, která zahrnovala jak fyzické potěšení, tak emocionální uspokojení," dodala.

​Podle vědců to může mít hned několik důvodů. Jedním z nich je to, že fyzická aktivita obecně snižuje riziko rozvoje demence. Dalším důvodem by ale mohl být i fakt, že kvalitní sex může mít pozitivní účinky na zmírnění stresu. Ten má na paměť obecně horší dopad.

​"Sexuální uspokojení je spojeno s orgasmem a ten do těla uvolňuje dopamin," vysvětlili vědci. "Lidé, kteří mají sexuálně uspokojivější vztahy, tak mohli mít vyšší hladiny dopaminu, což má pozitivní vliv na zlepšení paměti," dodali.

Američtí vědci studii provedli na 1 683 dobrovolnících ve věku 62 let a výš. Jejich sexuální aktivity a paměť sledovali po dobu pěti let.

Světový den Alzheimerovy choroby. Na celém světě nemocí trpí miliony lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.