Nečekaný nález ostravských vědců. V plodové vodě našli mikroplasty

Plodovou vodu v těle těhotné ženy až doposud lékaři považovali za nejčistší prostředí, kde se tvoří lidský život. Výsledky ostravských vědců ale přinesly zásadní zvrat.

"Ten hlavní materiál, který se našel, byl chlorovaný polyethylen s tím, že polyethylen je strašně běžný materiál a jeden z nejrozšířenějších plastů," uvedl vědec Katedry environmentálního inženýrství VŠB-TUO Jan Halfar.

Mikroplasty v plodové vodě a zároveň v placentě vědci zjistili u devíti z deseti žen. "V prostředí, které by mělo být chráněno před všemi těmi zevními vlivy. Tohle bezpochyby je zpráva, která dobrá není," poznamenal přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Ondřej Šimetka.

[chooze:article;value:473323]

Vzorky lékaři odebrali ženám, kterým hrozil předčasný porod a odtekla jim plodová voda. Museli zajistit, aby se zkoumaná plodová voda nedostala do kontaktu s plasty. Například žádný používaný nástroj při výzkumu nesměl být z plastu.

"V dnešní době ty plasty jsou všude, i na klasických jehlách, kterými tu amniocentózu odebíráme, takže to byl problém. Ze zahraničí jsme sháněli všechny ty jehly a odběrové sety," řekl vedoucí lékař porodních sálů Fakultní nemocnice Ostrava Richard Špaček.

[chooze:article;value:457844]

Mikroplasty se do plodové vody těhotných žen podle lékařů dostaly třeba ze rtěnek nebo z dalších druhů kosmetiky. "Existují různé experimentální výzkumy a ví se, že třeba u myší v laboratoři přítomnost mikroplastů vedla k poruše funkce placenty, rodily si menší plody," uvedl Šimetka.

Ostravští vědci teď chtějí ověřit, jestli mikroplasty mohou poškodit plod nebo komplikovat těhotenství. Také chtějí vědět, jestli je možné snížit počet mikroplastů v plodové vodě během těhotenství.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.