Moderní bydlení

Nečekaný nález v muzeu u Prahy. Objevili vzácnou kuchařku z roku 1691

Překvapující objev se podařil expertům, kteří v říčanském muzeu pátrali po nejstarších literárních památkách, které tamní sbírkový fond ukrývá. Mezi kuchařkami našli německy psanou knihu, o které si původně mysleli, že vznikla ve 20. letech 19. století. To ale nakonec není pravda, informovalo muzeum na svém facebooku

Důvodem problematické identifikace je nový převaz knihy a nedochování úvodních listů. Muzeum proto v létě požádalo o spolupráci historika a archiváře Bohumíra Roedla, který patří mezi přední české odborníky a v roce 2010 byl oceněn medailí Za zásluhy o české archivnictví. 

Roedl zjistil o knize hned několik zajímavých věcí. "Tak v prvé řadě se jedná o takzvanou Norimberskou kuchařku, která je v ohledu kulinářských knih světovým historickým pojmem. Je také velmi vzácná a v České republice se, je-li nám známo, vyskytuje pouze ve dvou dalších exemplářích," pochlubilo se říčanské muzeum. 

[chooze:article;value:576482]

​Kniha poprvé vyšla roku 1691a obsahovala kolem jednoho a půl tisíce receptů. "Vycházela ze středověké německé kuchařské tradice a vydalo ji renomované norimberské nakladatelství Wolfganga Moritze Endtera. Napsána byla spíše pro hospodyňky ve středostavovských rodinách než pro profesionální kuchaře. Jako autor je v knize představena fiktivní osoba s poetickým pozadím. Ve skutečnosti ale recepty sebrala od různých osob pravděpodobně Endterova manželka Anna Juliana," popsalo muzeum historii knihy.

Kuchařka byla podle expertů mimořádně populární a vyšla celkem tři vydání. Expertům se bohužel zatím nepodařilo ověřit, o které vydání se v případě říčanského exempláře jedná. "Pokud by šlo o první vydání z roku 1691, tak nejenže je kuchařka o 150 let starší, než jsme si původně mysleli, ale také by byla zřejmě jedinou svého druhu v Česku," dodalo muzeum.

Kniha má velkou hodnotu. Na portálu Ebay lze nalézt například vydání z 18. století, které sice není kompletní, ale přesto se prodává za 800 eur (v přepočtu přes 20 tisíc korun).

Speciální recepty

Norimberská kuchařka nabízí unikátní pohled na to, jak se u nás vařilo v 17. století. Muzeum zveřejnilo tři zajímavé recepty na nedělní sváteční menu. 

Česneková polévka s cukrem a pepřem

Česnek oloupejte. Nechte ho ležet v octě. Natlučte mandle na malé kousky. Pak česnek vyndejte, zalijte ho i mandle masovým vývarem. Pocukrujte, opepřete, případně přidejte další koření. Okyselte trochou vína, povařte a jezte s opečeným chlebem nebo houskou.

Kapoun s rýnským vínem a limetkou

Uvařte kuře ve vývaru a nechte je změknout. Pak opečte kousky housky dohněda a vložte je do hrnce. Nalijte na ně sklenici rýnského vína. Omáčku okořeňte hřebíčkem, limetkou, zázvorem a cukrem. Vše povařte, dokud nevznikne jemná omáčka. Když je kuře uvařené, nalijte na ně omáčku. Nakrájejte je a jezte zastudena nebo teplé.

Parsdorfský jablkový koláč

Nakrájejte parsdorfská (Parsdorf, vesnice u Mnichova) jablka na poloviny a odstraňte jádřince. Opékejte je na sádle, dokud nezhnědnou. Pak udělejte dortové těsto z mouky, nakrájených mandlí, plátků citrónu, cukru a trisanetu. Mandlemi ale šetřete. Na těsto položte po celé ploše jablka a pečte je. Když je koláč trochu upečený, polijte ho dobrým vínem nebo malvazem, ale ne příliš, aby se těsto nepromáčelo. Pečte dále. Když je koláč upečený, ozdobte ho piniovými oříšky nebo mandlemi, tenkými plátky citrónu a plátky pomeranče. Oříšky nebo mandle ochuťte podle libosti. Jablka není nutné péci na sádle. Je také možné povařit je ve víně.

Na Sokolovsku se brzy otevře nové muzeum. Podívejte se, čemu se má věnovat (9/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.