Nečekaný rozhovor plný vášní. Zelenskyj se střetl tváří v tvář s Orbánem

Návštěvníci nedělní inaugurace nového argentinského prezidenta Javiera Mileie v neděli překvapila nečekaně vášnivá konverzace mezi dvěma světovými politiky. Televizní kamery totiž před začátkem slavnostní události v jihoamerické zemi zachytily několik minut trvající zapálený hovor mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a maďarským premiérem Viktorem Orbánem, kteří díky zasedacímu pořádku seděli nedaleko od sebe, jak si všímá agentura Reuters

Pikantní střetnut ihned vyvolalo spekulace o tom, co si představitelé států říkaly. Právě Maďarsko totiž před nacházejícím středečním summitem Evropské unie opakovaně varuje před tím, že by mohla vetovat další balík navrhované pomoci Ukrajině, kterou v únoru 2022 agresivně napadlo Rusko. Orbán v posledních týdnech také často naznačoval, že Maďarsko by nemuselo souhlasit se zahájením přístupových rozhovorů Ukrajiny mezi členské země EU. 

[chooze:article;value:531979]

​"Byl to tak upřímný hovor, jak to jenom bylo možné. Samozřejmě jsme řešili evropské záležitosti," sdělila později ukrajinská hlava státu v pravidelném projevu na sociální síti Telegram. Velké nervozity a ostré výměny názorů si ale všimli i diváci u televizních obrazovek, které jejich střetnutí živě vysílaly. Agentuře Reuters sdělil mluvčí maďarského předsedy vlády Bertalan Havasi, že Orbán během ostře sledované konverzace "představil signály, že členské státy EU dál diskutují o všech problémech."

​Nepříjemnému střetnutí musel Zelenskyj čelit v době, kdy Republikáni v americkém Kongresu blokují další navrhovanou finanční a vojenskou pomoc Ukrajině, kterou se snaží prosadit americký prezident Joe Biden. Senátoři požadují výměnou za schválení balíčku zpřísnění finanční pomoci Izraeli. Zhruba třetina z navrhovaných 160 miliard dolarů by v případě schválení měla směřovat i pro Izrael.

[chooze:article;value:532058]

Podle Bílého domu by mohlo zablokování finanční pomoci zkomplikovat další vývoj války na Ukrajině. Kvůli další finanční pomoci napadené zemi by měl Zelenskyj ve Spojených státech s americkými zákonodárci jednat ještě tento týden. Prezident Biden ho pozval i do Senátu. Jeho cílem by měl být i širší tlak na Kongres, aby balíček dalších financí schválil. 

Na nedělní inauguraci nového argentinského prezidenta Javiera Mileie v Buenos Aires dorazila kromě několika evropských státníků i delegace ze Spojených států nebo bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro. 

Ukrajina ztrácí na Západě podporu. Problémy má Zelenskyj i doma (12/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.